Havet har alltid vært et farefullt sted, og selv om teknologien har gjort det tryggere å ferdes til havs, finnes det fremdeles onde krefter der ute.

Senest i dag melder VG at én sjømann er drept og sju bortført etter at væpnede menn angrep et vietnamesisk skip utenfor Filippinene på søndag.

Hendelser som dette skjer i et alarmerende tempo, og en av de mest kjente viser råskapen og den hjerteskjærende virkeligheten folk til sjøs kan oppleve.

I 2014 dukket det opp en video på LiveLeak som viser fire menn bli skutt, mens de ligger i havet og kjemper for livet:

Den 10 minutter og 26 sekunder lange videoen viser fire ubevæpnede menn bli skutt og drept på åpent farvann.

I bakgrunnen skimtes tre store fartøy som sirkler rundt mennene. Til tross for dusinvis av vitner har ingen stått frem, og drapene har forblitt et mysterium.

Videoen gikk viralt, men i ettertid har ingen blitt dømt for forbrytelsen, selv om det er fullt mulig å identifisere flere av båtene i nærheten.

Dette bestemte den britiske spesialetterforskeren Karsten von Hoesslin seg for å gjøre noe med. Han jobbet med saken i mer enn seks måneder, og har nå gjort flere avgjørende funn i drapssaken:

Det viser seg nemlig at båten det skytes fra er et taiwansk fartøy ved navn Ping Shin 101, og skipets kaptein er en kinesisk mann ved navn Wang Feng Yu, kalt kaptein Hoodlum.

Det var de pakistanske vaktene om bord Ping Shin 101, samt kaptein Wang Feng Yu, som skjøt og drepte de fire mennene.

Ofrene var fra fiskere fra Iran og Pakistan.

En iransk båtbygger ved navn Rahim Bibak kan bevise at ofrenes båt, en såkalt dhow, er den samme som forsvant utenfor kysten av Somalia i samme tidsramme som videoen ble filmet.

Etter to ukers tid forsvant kontakten med båten, som hadde en besetning på totalt 30 iranske og pakistanske fiskere.

Båtbyggeren kan i tillegg bekrefte identiteten til et av ofrene på videoen, Muhammed Buksh – én av tre brødre fra Pasni som var om bord.

I den offisielle forklaringen sies ofrene å være somaliske pirater som forsøkte å kapre en taiwansk fiskebåt, men fartøy, språk og mangel på våpen tyder på at mennene drev med ulovlig fiske, og ikke var somaliske pirater.

Her er det mange løse tråder å ta tak i for etterforsker Karsten von Hoesslin.

I en helt ny dokumentarserie går etterforskeren Karsten nådeløst til verks for å avsløre hvem gjerningsmennene er.

Resultatet kan du se i dokumentarserien «Lovløst farvann» som har premiere i kveld klokken 22.00 på National Geographic.

Karsten har lang erfaring med å gå undercover, men dette er uten tvil en av hans farligste etterforskninger. Å skulle løse en drapsgåte uten at det foreligger noe lik eller rettsmedisinske beviser er mildt sagt krevende, selv om videobeviset er tilgjengelig for alle.

– Videoen er komprimert og har dårlig oppløsning, men samtidig full av potensielle ledetråder: som ofrenes ansikt, vitner, lyden av skudd, utformingen av fartøyet og best av alt – 27 sekunder inn i filmen ser man identiteten til et passerende fartøy, forteller Karsten.

Følg den dramatiske historien utfolde seg på National Geographic i kveld kl. 22!

National Geographic