Et forskerteam fra anerkjente Harvard University er angivelig på terskelen til å bringe den forlengst forsvunne mammuten tilbake til live.

Ifølge en av forskerteamets ledende vitenskapsmenn kan Harvard-gjengen ha et levende mammut-embryo klart allerede om to år.

De siste mammutene forsvant for rundt 6000 år siden, isolert på en øy utenfor Alaska. Her til lands (ja, du visste vel at halve Gudbrandsdalen er full av mammut-knokler?) forsvant de siste mammutene da den siste istiden gikk mot slutten.

Av en eller annen grunn har noen av verdens lyseste hoder bestemt seg for at akkurat dette skal de gjøre noe med, og resultatet er at Harvards forskere de siste årene har jobbet med et såkalt de-extiction-program.

Her arbeider forskerne for å prøve å gjenskape utdødde dyr.

Ifølge en artikkel i The Guardian var det under det årlige møtet til foreningen American Association for the Advancement of Science at en av vitenskapsmennene avslørte at innen to år vil de programmere mammut-gener inn i asiatiske elefanter.

Hva kan gå galt?

Ingenting, selvfølgelig.

«Vårt mål er å produsere et embryo som er en hybrid av elefant og mammut», sier professor George Church ifølge The Guardian.

«Egentlig blir det mer som en elefant med noen mammut-trekk. Vi er ikke i mål ennå, men dette kan skje i løpet av et par år.»

Forskerne benytter seg av den effektive gen-teknikken Crispr, som gjør det relativt enkelt å gå inn og endre det genetiske uttrykket i en celle.

George Church er ingen nykommer når det gjelder denne teknikken, faktisk var han en av nøkkelpersonene som var med å utvikle den omstridte metoden.

Genforsker og professor George Church vil gjenopplive mammuten. Foto: Wikimedia Commons

Foreløpig har forskerne holdt forsøkene sine på celle-nivå, men planlegger altså å ta det videre til et levende embryo i nær fremtid.

Den planlagte skapningen fått navnet «mammofant», og vil etter planen ha gener som koder for masse ull og kraftig hårvekst, underhudsfett, og små ører.

Selv om embryo-forskning hører spennende ut er det fremdeles mikroskopiske mammuter det her er snakk om, men kanskje … bare kanskje en vakker dag i din fremtid, vil en asiatisk elefant en dag føde en genmodifisert mammut.

Church er definitivt en smarting, men kommer også med en rekke merkelige utsagn:

Ifølge artikkelen i The Guardian har mammut-forskningen hans to hovedformål.

Det ene er å sikre en «alternativ fremtid» for den utrydningstruede asiatiske elefanten.

Det andre er at Church mener genmanipulerte mammuter kan bli et viktig våpen i kampen mot global oppvarming.

Bakgrunnen for dette er at Church mener mammuten kan hindre at permafrosten på de store tundraslettene forsvinner og bakken tiner.

Måten mammutene angivelig skal gjøre dette på, er å trampe rundt på tundraen og fjerne det isolerende snølaget, slik at kald luft kommer ned til bakken og sørger for at den holder seg frossen.

Vi er ikke istand til å si så mye om sannhetsgehalten i disse utsagnene, men Church og forskningen hans er i alle tilfelle interessant å følge med på i årene som kommer.

Via The Guardian

Bilder: Wikimedia Commons

National Geographic