Hvor godt forberedt er du?

Se for deg at apokalypsen er her. Du har ikke mange timene på å komme deg langt vekk og i sikkerhet. Kanskje har du noen timer, kanskje langt mindre.

Det kan være en skrekkelig naturkatastrofe som rammer verden. Det kan være krig, dommedag eller et grufullt zombie-utbrudd. Uansett hva som fører til samfunnets kollaps, gjelder det å være forberedt.

Det er for de aller fleste upraktisk å lage sitt eget bomberom og hamstre flere års forbruk av hermetikk og vann under jorden, men fortvil ikke: en liten pakke kan holde en god stund.

Det mener i hvert fall professor Lewis Dartnell. Han er forfatter av boka The Knowledge: How To Rebuild Our World From Scratch. 

Han forteller til Daily Mail at fem ting kan være nok:

  • Brannstartere, inkludert fyrstikker
  • Vannflaske, helst en som kan filtrere vann
  • En liten kniv
  • Tau
  • Mat

1 av 3 er forberedt

Mange har forberedt seg – i hvert fall litt. Hele en av tre briter har hamstret inn noen nødvendige varer i tilfelle en katastrofe rammer området de bor i, ifølge en spørreundersøkelse fra 2016.

Dersom du tenker å låse deg inne i hjemmet ditt, heller enn å legge beina på sprang, råder kultklassikeren The Zombie Survival Guide deg å ha litt mer utstyr klart, skulle det verst tenkelige skje.

Forfatter Max Brooks lister blant annet opp et vannfilter, hermetikk (tre bokser per person per dag), to flyttbare elektriske ovner, en sykkeldrevet generator, et godt utstyrt medisinsk skrin, to lommelykter, fem brannslukningsapparater, to sett med ørepropper (lyden zombier lager, kan visstnok drive deg til vanvidd) og tilstrekkelig med vann (tre liter per person daglig).

Denne regelen bør du kunne

Men hva skal du prioritere først? Zombie Research Society råder deg til å tenke på den såkalte treer-regelen, når du skal planlegge for zombie-apokalypsen.

Tommelfingerregelen er ment å påvirke hvilke prioriteringer du bør gjøre når du planlegger for en katastrofe. Den stadfester at…

  • … du dør i løpet av tre minutter uten oksygen
  • … du dør i løpet av tre timer uten tilstrekkelig med ly og klær
  • … du dør i løpet av tre dager uten drikkevann
  • … du dør i løpet av tre uker uten mat

Hyppig brukt i forskning

Er zombie-skrekken bare tull, synes du? Ja, den er nok trolig det. Men å tenke på hva man ville gjort i tilfelle et zombie-utbrudd, kan hjelpe oss til å bli litt mer forberedt til andre katastrofer som kan ramme samfunnet vårt.

Zombier blir også brukt i seriøs forskning. Flere epidemiologer bruker zombier som eksempel når de forsker på smitte og epidemier.

– Det er den perfekte måten å snakke om spredninger av infeksjoner, hvordan du kontrollerer spredninger, hvorfor du bør ta vaksiner og hvordan du kan forhindre andre infeksjoner som influensa og meslinger, sier Tara C. Smith, som er epidemiolog ved Kent State University og medlem av Zombie Research Society, til Popular Science.

8. oktober er verdens zombiedag og mandag kveld har niende sesong av The Walking Dead premiere på Fox. Den kan du se klokken 22.00.

Toppbildet er fra Fox sitt zombie-stunt på Youngstorget i Oslo i forrige uke.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.