Å ha en sang på hjernen kan drive folk fra vettet. Spesielt hvis du kanskje ikke helt husker teksten, og bare går rundt som en zombie og nynner på en liten melodi-loop om og om igjen.

Fenomenet med sanger som «setter seg på hjernen» som det så elegant heter på norsk, har også et vitenskapelig uttrykk:

Psykologier og hjerneforskere referer til slike opplevelser som INMI, såkalt involuntary musical imagery, eller ufrivillige indre musikkopplevelser på norsk.

En fin anekdote om dette temaet stammer fra fjellklatreren Joe Simpson. Da han lå skadet på en isbre langt oppe i fjellene i Peru, med døden hengende over seg var det én ting som stod i hodet på ham: Boney Ms «Brown Girl in the Ring».

Opplev hans lidelse ved å se videoen nedenfor:

Personer med nevrotiske trekk er mer disponert enn andre til å oppleve at sanger setter seg på hjernen, og for forskerne finnes det flere grunner til at det er interessant å lære mer både om hvorfor og hvordan slike ting skjer.

En av årsakene til dette er at INMI er et eksempel på såkalt spontan kognisjon, altså tanker som tilsynelatende oppstår «av seg selv», utenfor din kontroll.

Opp til 40 prosent av alle våre tanker havner i denne kategorien, og «sanger på hjernen» er blant de vanligste, hele 98 prosent av befolkningen har opplevd det merkelige fenomenet.

Så hva skal du gjøre hvis Kygos evinnelige pianoklimpring har bitt seg fast i hjernebarken din?

Science Friday music science scifri earworms

Flere forskere har hevdet at de har funnet en kur mot uønskede melodier på hjernen. I følge universitetet i Reading kan det faktisk hjelpe å gjøre noe så enkelt som å tygge tyggegummi.

En av de andre metodene som er foreslått er å utfordre seg selv til å leke med noen intrikate anagrammer.

Et anagram er altså et ord som er laget ved å stokke om på bokstavene i et annet ord. For eksempel så kan  Kama Sutra kan bli til Austmarka, og Erna Solberg bli til Senegal bror. 

Én til:

Siv Jensen blir til Jevn Nisse.

Å gjøre slike øvelser (uten bruk av dataverktøy) tvinger nesten all annen informasjon ut av korttidsminnet ditt, og forskere ved Western Washington University mener at å gi hjernen den type utfordrende, men ikke umulige, oppgaver vil hindre melodien i å loope i hodet ditt.

Andre forslag er å lese en bok, eller å finne en aktivitet som er akkurat passe utfordrende for deg slik at blir oppslukt av den. For eksempel så vil aktiviteter som å gå en tur, eller å kjøre bil ikke være utfordrende nok, for dette er ting kroppen din kan gjøre nærmest på egen hånd.

Ifølge forskerne fra Western Washington University var Lady Gaga blant de artistene som folk flest fikk på hjernen, mens andre studier har vist at Abbas «Waterloo», David Bowies «Changes» og Beatles’ «Hey Jude».

Natgeobloggen kjenner ikke til noen studier som har tatt for seg nyere fenomener som Kygo, «Gangnam Style» eller Ylvis’ «The Fox», men det gjør det bare desto mer interessant å følge dette forskningsområdet i tiden fremover.

Cue: Panfløyte…

make tomorrowworld kygo

Via Telegraph, IFLscience

Toppbilde Pixabay

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.