I alle religioner, fra de største til de mest obskure, finnes forskjellige historier som forklarer hvordan verden ble til. Allerede nå kan du avskrive samtlige av disse som fri fantasi, påskyndet av hallusinogene sopper, feber, urter og annet rart.

De forskjellige formene for skapelsesberetninger er likevel interessante å studere, ikke minst på grunn av sine artige påfunn og merkelige fellestrekk. Wikipedia melder at skapelsesmyter, også kjent som kosmogoniske myter, er overnaturlige, mytisk-religiøse fortellinger som beskriver opprinnelsen til menneskeheten, jorden, livet og universet, som regel forklart som en bevisst handling til en eller flere guddommer.

Mange skapelsesmyter deler i hovedsak tilsvarende eller samme temaer. Fellesmotiv omfatter fraksjoneringen av tingene i verden fra et opprinnelig kaos; atskillelse av farguden og morguden; landområder som oppstår fra et uendelig og tidløst urhav; eller skapelse ut av ingenting.

På sett og vis minner flere av dem også om den vitenskapelige «skapelsesberetning», i hvert fall når den formidles grovt forenklet, du vet «big bang og alt det derre der, og så kom det noen stjerner og her er vi».

En kjapp tur innom Wikipedias side for universets alder vil raskt korrigere dette inntrykket. Tilbake til skapelsesberetningene.

Fra «la det bli lys» til bizarre sex-fantasier, her er noen av de mest krøkkete:

 

Sæd og evig sex

De egyptiske gudene Nut og Geb

I den egyptiske fortellingen Ennead («de ni») stiger Atum opp fra urhavet Neith og masturberer for å dulme sin ensomhet.

Av hans sæd og pust blir Tefnut (fukten) og Shu (tørrheten) skapt. Fra Shu og Tefnut blir jorden og himmelen født i en tilstand av evig samleie eller sammensmeltning.

Her legges ikke to fingre i mellom…

 

 

Kastrerte sin egen far

Antikkens Hellas er grunnleggeren av vår vestlige kultur og er basert på de villeste historier:

Dikteren Hesiod forteller at i begynnelsen eksisterte kaos i form av guden Khaos som deretter ga fødsel til Gaia (jorden), Eros (begjæret), Nyx (nattens mørke) og Erebos (underverdens mørke).

Gaia frambrakte Uranos, himmelen, fjellene og sjøens ufruktbare dyp ut av seg selv. Men etterpå lå hun med Uranos og ble gravid med Okeanos, havene som dekket jorden. Kronos, den slu, yngste og mest forferdelige av alle hennes barn, hatet sitt opphav.

På Gaias anbefaling kastrerer Kronos sin far Uranus og gifter seg med Rhea som føder ham andre generasjon av guder; Hestia, Demeter, Hera, Hades, Poseidon, og Zevs.

Og slik fortsetter det…

 

Norrøn gangbang

Guden Yme i midten

Guden Heimdall født av ni jotunkvinner i fellesskap uten at noen mannlig gud var involvert. Dette er bare en liten detalj fra det (muligens) fluesopp-induserte skapelsesuniverset i norrøn mytologi.

I følge Snorre Sturlason var urjotnen Yme det første vesen i kosmos og oppsto i det store kaotiske intet.

Yme skapte liv på egen hånd: Fra den ene armen vokste det ut et barn og fra beinet et annet barn, som igjen avlet nye vesener med hverandre, rimtusser eller jotnevesener.

Sammen med Yme oppsto det ei ku ved navn Audhumbla som Yme kunne drikke fra. Samtidig slikket kua saltet av steiner, og en dag slikket hun fram et hode, og dette ble sønnen Bure.

Yme ble senere drept av Odin og brødrene hans, og Ymes kropp ble til jorden, blodet til havene, beina hans til fjell, tenene til steiner, håret til skoger, og det beste til slutt: Larvene i kroppen hans ble til dverger, og hjernen hans til skyer.

Edruelig opplegg!

 Musling-mennesker og hvite ravner

Denne lille karen skapte (angivelig) verden

De amerikanske urinnvånerne i Haida-stammen ser for seg at menneskene ble oppdaget av en hvit ravn som senere ble kastet i bålet av en sjaman, slik at den ble svart.

Den hvite ravnen fant de første menneskene inne i en skjell, der de gjemte seg for omverdenen. Ravnen var visst snill og fôret menneskene med laks og bær.

 

Vadefugler og gjørme

Trjasoguzka.JPG

Allmektig skaper

Flere religioner tar utgangspunkt i fugler når de skal forklare hvordan verden ble til. Den japanske skapelsesberetningen Ainu forteller at en liten vadefugl ble sendt til en slags vannverden for å lage land som folk kunne bo på.

Den lille fuglen flakset med vingene sine og sprutet bort vann, og brukte de små bena sine til å tråkke gjørmen fast til land.

Cherokee-indianerne har lignende myter, hvor det fortelles av beverens barnebarn (en vannbille) lager verden av noe møkk den finner på bunnen av vannet. For mer interessant lesning kan du fordype deg i denne utfyllende listen over hakkandes fantasifulle skapelsesberetninger.

Idéen om Gud og skapelse noe som har preget menneskeheten siden tidenes morgen. Dette har inspirert skuespiller og Hollywood-personlighet Morgan Freeman til å lage TV-serien «Morgan Freemans historie om Gud».

Den ser du på National Geographic Channel i kveld kl. 22.

god morgan freeman i am god

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.