Bevisene finnes rett foran øynene dine, ifølge de som tror at jorda er flat.

Her er noen eksempler. Dersom du står og stirrer utover Nordsjøen – eller kanskje Middelhavet fra en gresk øy nå i sommer – fisk opp en linjal fra baklomma og hold den mot horisonten. Da vil du oppdage at vannet ligger flatt så langt øyet rekker!

Hvordan er det mulig dersom jorda er rund, slik konvensjonell vitenskap hevder? Da burde jo vannet ha krummet seg.

Ikke overbevist? OK. Ta flyet da. Dersom jorda egentlig er rundt, ville flyet konstant måtte justere kursen, slik at nesen på flyet vender nedover. Hvis den ikke gjorde det, ville jo flyet ha flydd rett ut av atmosfæren.

Dette «beviset» ble faktisk testet med et vater i et passasjerfly og lagt ut på Youtube. Videoen er sett over en million ganger.

Og, bare for å gjøre det helt klin, ravende klart, har du noen gang tenkt på at dersom gravitasjonen er sterk nok til å holde alle verdens hav og alle bygninger på plass, hvordan kan den være svak nok til at små fugler og insekter kan lette fra bakken og fly nesten uanstrengt i retningen de finner for godt? Gir det mening?

Det siste eksempelet er hentet fra et konspirasjonsnettsted og de andre er hentet fra The New Yorkers reportasje om såkalte «flat-earthers», en spinnvill bevegelse som har vakt mye oppmerksomhet det siste året. De legger ut store mengder videomateriale på Youtube, arrangerer internasjonale konferanser og bedriver sin egen pseudo-forskning.

– Vi prøver ikke å antyde at vi er intellektuelt overlegne andre. Jeg prøver bare å få folk til å våkne opp og forstå at de er blitt løyet til. Det samme ville du gjort for hvilken som helst venn, sa Darryle Marble på en konferanse for flat-earthers i den amerikanske delstaten Nord-Carolina.

Han forteller til magasinet at han først oppdaget konspirasjonsteorien da han søkte etter videoer om TV-serien Under the Dome på Youtube, og fant dokumentarfilmen Under the Dome, av Mark K. Sargent, en av bevegelsens mest fremtredende stemmer.

– Alt sammen begynte å gi mening. Jeg var mottagelig for budskapet, siden jeg allerede hadde kommet til slutningen av vi blir løyet til om så mange ting. Så selvfølgelig vil de lyge om dette også, forklarer han.

Marble ble nysgjerrig og begynte å se på de mange videoene som argumenterer for at jorda er flat som en pannekake. Videoen 200 Proofs Earth is Not a Spinning Ball hevder blant annet at et fly ville ha stort problemer med å lande dersom jorda bevegde seg rundt sin egen akse.

– Det ville vært umulig for et fly å lande i én hel del, står det i videoen.

Ja, mon det.

Toppbilde: D. Marble via Youtube

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.