National Geographic har fulgt Katie Stubblefield og hennes familie over flere år for å dokumentere deres kamp for et bedre liv.

– Denne historien er om håp og styrke, identitet, om denne familiens kjærlighet til deres datter – og det medisinske miraklet som gir Katie Stubblefield en ny sjanse i livet, sier Susan Goldberg, sjefredaktør for National Geographic Magazine.

Ansiktet til Katie ble stygt skadet da hun forsøkte å begå selvmord ved å skyte seg selv som 18-åring.

To år etterpå ble hun satt på venteliste for transplantasjon, og til slutt dukket det opp en match – ansiktet til Adrea Schneider (31) som nylig hadde dødd som følge av overdose.

Adrea hadde registrert seg som donor, og øvrige kroppsdeler som hjerte, lunge, lever og nyrer har også reddet andre menneskeliv.

Transplantasjonen ble gjennomført ved The Cleveland Clinic, og tok 31 timer å gjennomføre. Operasjonen ble betalt for av det amerikanske forsvarsdepartementet, som håper å kunne hjelpe soldater med tilsvarende skuddskader.

The Cleveland Clinic har lagt ut en video av prosessen (advarsel: sterke bilder):

Ansiktstransplantasjoner er uvanlige, og Katie er den yngste noensinne som har gjennomgått operasjonen.

– Jeg hadde ingen anelse om hva et ansiktstransplantasjon var, og foreldrene mine hjalp meg med å forklare alt. Jeg er veldig spent på å få et ansikt igjen, sier hun.

Katie husker ingenting fra dagen da hun skjøt seg selv eller alle de omfattende operasjonene som fulgte. Hun har gjennomgått transplantasjon av hodebunn, panne, øyelokk, nese, kinn, kjeve, tenner, muskler og hud. Hundre prosent av Katies ansiktsvev ble erstattet.

Selv om historien til Katie på mange måter er spesiell, håper National Geographic at tematikken treffer universelt i en tid der image og utseende betyr stadig mer.

For forteller ansiktene våre hele sannheten om hvem vi er?

– Historien dokumenterer gjennombruddet til en vitenskapelig operasjon, som kommer til å få deg til å gruble litt rundt forholdet mellom dine ytre trekk og dine indre egenskaper, sier redaktør Goldberg.

«Katies nye ansikt» ser du på National Geographic lørdag 8. september kl. 22.00. Den norske utgaven av magasinet kommer 17. september.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.