Det siste døgnet har facebook-feeds over hele verden vært packed med Prince-relaterte hyllester — men ingen slår NASAs homage til musikkverdenens lilla prins.

I går kveld twitret NASA følgende bilde:

Og ikke uten grunn har denne tweeten gått rett i fletta på musikkelskere verden over.

Ved første øyekast kan det se ut som NASA bare har lagt et lilla filter på et tilfeldig bilde fra rommet, men det stemmer ikke.

Bildet viser nemlig den kjente Krabbetåken i et spesielt lys. Bildet er et såkalt kompositt-foto og er laget ved å kombinere bilder fra romteleskopet Hubble og ESAs Herschel Space Observatory.

De røde områdene viser gløden fra støvrestene som finnes i Krabbetåken, mens de blå områdene viser restene av oksygen og svovel.

Kombinert gir disse to fargene en lilla fremtoning — Og hvis du ser riktig godt etter (med det gode øyet), så synes vi faktisk at vi kan skimte omrisset av en lilla gitarspillende Prince langt inni der et sted.

Krabbetåken er restene av en stjerne som endte sitt liv i en supernova for snaue 1000 år siden.

Kinesiske astronomer noterte seg supernovaen på nattehimmelen i år 1054. Siden den gang har Krabbetåken utvidet seg med en hastighet på 1500 kilometer i sekundet.

I dag, nesten tusen år senere, dekker den et område på mer enn 13 lysår i diameter, og ved å sammenligne bilder tatt med flere års mellomrom kan man faktisk observere utvidelsen.

Til vanlig er ikke Krabbetåken synlig for det blotte øyet, men kan ses gjennom teleskop. Slik ser den ut i synlig lys:

hs-2005-37-a-print

I Krabbetåkens sentrum ligger restene av den opprinnelige stjernen — i dag lever en liten nøytronstjerne med diameter på rundt 28 kilometer der inne, og den roterer hele 30 ganger i sekundet.

Hele herligheten kan du se i høy oppløsning her.

Å hylle en stjernes død med en annen stjernedød kan være både poetisk og vakkert — Og antakelig kommer noe lignende aldri til å klaffe like bra som dette.

R.I.P Prince.

sad prince

Via Space.com

Alle bilder NASA/Hubble

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.