Nei, det er ikke et våpen du ser her, men det skal nok vurderes nøye om denne metoden kan utnyttes i militær sammenheng.

Det som suser av gårde på bildet over her er en såkalt maglev.

Denne betegnelsen brukes vanligvis om tog som benytter magneter for å heve togsettet over skinnegangen.

Et maglev-tog vil dermed sveve over skinnegangen i beste scifi-stil, og fremdriften skjer ved å endre de magnetiske kreftene slik at toget beveger seg fremover.

Formålet er å kutte friksjonen som oppstår med hjul og drivverk.

Maglev-tog er svært stillegående og kan holde høye hastigheter. De japanske maglev-togene er kjørt i hastigheter på over 600 kilometer i timen.

Imponerende saker.

Men japanske pendler-drømmer blekner når det amerikanske militæret tester ut sin maglev:

USAF MAGLEV Fast – Create, Discover and Share GIFs on Gfycat 

Under et forsøk på Holloman Air Force Base et sted langt ute i New Mexicos ørken, har det amerikanske militæret klargjort en slags slede som holdes svevende av superledende magneter. Første forsøk blæstet avgårde og nådde imponerende 825 kilometer i timen etter en voldsom akselerasjon. 

USAF MAGLEV Slow – Create, Discover and Share GIFs on Gfycat

Neste forsøk var hakket hvassere: Etter en vanvittig rakettstart nådde den svevende doningen hele 1018 kilometer i timen.

MAGLEV superfast – Create, Discover and Share GIFs on Gfycat

Hvorfor det amerikanske luftforsvaret driver og eksperimenterer med maglev har vi ingen god forklaring på, annet enn at det angivelig er grunnforskning som foregår — Altså forskning for forskningens skyld.

Den nye maglev-sleden har imidlertid et stykke igjen før den drar forbi de andre rakett-drevne sledene til USAF. Fartsrekorden står fremdeles på 9852 kilometer i timen — eller mach 8.

Det kan se ut til at USAF sikter seg inn mot verdensrekord og et mål på mach 10 — mer enn 12.000 kilometer i timen, så det blir spennende å følge utviklingen.

Via Popular Science

Alle bilder USAF/Youtube

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.