Slipp det du har i hendene, og sett av et drøyt kvarter til å se denne filmen. Du kommer ikke til å angre.

Her er nemlig et prosjekt som setter i perspektiv den katastrofen som var andre verdenskrig. Både hvor mange som egentlig døde, og hvordan det forholder seg til tidligere og senere konflikter.

Mange vil være ganske selvsikre på at de kan dette fra før. Her i Norge er jo de fleste oppvokst med å høre historier om krigen. Vi hører om tapre motstandsmenn og sabotasjeaksjoner.

Gjennom filmer og tv-serier fra USA og Storbritannia, har vi lært minst like mye om intense kamper i lufta, om Japans overraskelsesangrep ved Pearl Harbor, og om D-dagen og den vestlige gjenerobringen av Europa.

Overalt var det store tap og tragedier. Men det er likevel få som er klar over hvor lite alt dette utgjør i det store bildet, spesielt dersom en tenker over tap av menneskeliv.

En animert, kvarterslang film setter det hele i perspektiv: hvem som egentlig tok støyten, hvor mange sivile liv som på tragisk vis gikk tapt, og hvordan konflikten måler opp mot historien før og etter.

Les også: I dag ville Max Manus fylt 100 år! Men hva er egentlig historien bak navnet hans?

Filmen, som er laget av Neil Halloran, finnes også i en interaktiv versjon, som du finner her. I denne, kan du sette på pause og utforske grafene i større detalj, slik som hvilke slag de falne var involvert i. Denne versjonen gir også en overraskende aktualitet helt på slutten …

Uansett versjon, vil filmen gi det noe å tenke på.

Det å se, helt konkret, hvor mange sovjetiske soldater som mistet livet under krigen, er noe av det som virkelig får hårene til å reise seg på ryggen.

Som et simpelt tall er det abstrakt og ubegripelig, men visualiseringen gjør det bare så altfor virkelig igjen. Filmen bruker her det offisielle tallet på 8,7 millioner drepte soldater på sovjetisk side, men andre anslag setter tallet så høyt som 14 millioner. Hver militære figur i filmen representerer 1000 døde, og i tillegg kommer et større antall skadde.

Les også: Følger du med på «Kampen om tungtvannet»? Her er alt du trenger å vite om Hitlers atombombe

fallen1

Og tar en med de sivile … vel, da er tallet enda større. Veldig mye større. Russland vant krigen, men det var ekstremt dyrt. Nest etter dem, var det Kina som mistet flest.

Filmen skiller mellom militære og sivile tap av liv. Det verste med de sistnevnte tallene, er hvor stor andel av disse det er som ble drept med viten og vilje.

Andre verdenskrig er den konflikten i verdenshistorien som har krevd flest menneskeliv – om lag 70 millioner. Flere mennesker ble drept i denne ene krigen, enn dem som har dødd i alle kriger og borgerkriger siden den gang.

Ser man det i proporsjon til den totale befolkningen på jorda, finnes det imidlertid enda mer omfattende katastrofer tidligere – og da ser også etterkrigstiden bemerkelsesverdig fredelig ut.

 

Se den interaktive versjonen, utforsk og les mer på Fallen.io. der du også kan kommentere, finne kilder, eller støtte dette og fremtidige prosjekter.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.