Yo, vet du hvem som har bursdag i morra? Ingen ringere enn Albert Einstein!

Einstein har jo som kjent vært i graven siden våren 1955, men det hindrer oss ikke i å hylle mannen som har gitt menneskeheten innsikt i noen av universets største gåter.

Tyskfødte Albert Einstein er i populærkulturen mest kjent som mannen bak den mystiske formelen E = mc2.

Som teoretisk fysiker og nobelprisvinner er Einstein også kjent for å ha formulert den generelle relativitetsteorien, og vist at masse og energi er ekvivalente gjennom den såkalte masseenergiloven.

I tillegg kvernet han ut den spesielle relativitetsteorien, og med den revolusjonerte han mekanikken og presiserte det såkalte tidsbegrepet.

Einstein var også sentral i utviklingen av kvantemekanikken — og for å smøre på bittelitt ekstra kan vi nevne at han også er grunnleggeren av moderne kosmologi.

Nobelprisen fikk han forresten ikke for den berømte E = mc,men snarere for oppdagelsen av den fotoelektriske effekten.

I tillegg publiserte han mer enn 300 vitenskapelige verk, og imponerende 150 verk om helt andre ting, som politikk og kunst.

Einstein levde et fantastisk liv, som du kan lære mer om i serien «Genius» som starter 23. april på National Geographic, men etter hans død tok geniets skjebne en merkelig vending.

Den amerikanske patologen Thomas Harvey foretok nemlig en obduksjon av Albert Einsteins kropp, noe som innebar at hjernen ble tatt ut av hodeskallen, målt og veid, før den skulle settes tilbake.

Akkurat det siste punktet, det om å putte hjernen tilbake i kroppen, ble nemlig ikke gjennomført i dette tilfellet. Thomas fjernet forresten også begge øynene til Albert, og disse ga han bort til en kjent øyelege.

Tilbake til hjernen: Av en eller annen grunn bestemte patolog Thomas Harvey seg for heller å ta med seg Einsteins hjerne hjem til huset sitt. Og der ble den værende, trygt plassert i et syltetøyglass, i år etter år.

Først 23 år senere banker en journalist på døra og spør om Thomas Harvey tilfeldigvis har Einsteins hjerne liggende et sted, og svaret er «ja».

Den merkelige historien fører til at journalisten og patologen tar med seg Einsteins hjerne på en biltur gjennom Amerika, for å levere hjernen tilbake til Einsteins etterkommere i California — og denne turen har senere blitt til boken «Driving Mr. Albert: A Trip Across America with Albert Einstein’s Brain».

Bokens vaskeseddel starter med følgende setning: «Albert Einstein’s brain floats in a Tupperware bowl in a gray duffel bag in the trunk of a Buick Skylark barreling across America».

Det er fascinerende lesning, og anbefales på det varmeste.

Fascinasjonen for et av historiens mest intelligente og vitenskapelig produktive mennesker har ikke blitt noe mindre med årene. Selv mer enn 60 år etter hans død er Alberts ikoniske ansikt en levende del av populærkulturen.

Om litt over en måned, nærmere bestemt 23. april, starter også den storslåtte dokumentarserien «Genius» her på National Geographic.

I Genius møter vi en kreativ og rebelsk Einstein, som ikke fikk jobbe som lærer eller ta doktorgrad, men som likevel løste mysterier rundt atomet og universet.

Hver episode vil utforske Einsteins usedvanlige vitenskapelige talenter, samt gjøre oss bedre kjent med noen av hans flyktige, lidenskapelige og kompliserte forhold.

Første episode er i regi av Ron Howard, i hans debut som tv-drama-regissør. Serien er basert på Walter Isaacsons kritikerroste bok Einstein: His Life and Universe .

Et must for alle Einstein-entusiaster, altså. Huk av datoen i kalenderen, og husk å heve glasset til en skål for gamle Albert i morgen.

Foto: Wikimedia Commons

National Geographic