Over hele verden, riktignok i litt spesielle miljøer, feires i dag den internasjonale pi-dagen.

Kaker bakes, nerder samles, og sanger synges som en hyllest til både konstanten pi, og til alle tiders vitenskapsmann, Albert Einstein, som tilfeldigvis også har bursdag denne dagen.

Datoen 14 mars er valgt fordi denne dagen kan skrives 3/14 hvis du følger den amerikanske måten å skrive måneder før dager på (akkurat som 9/11), og 3,14 er de tre første sifrene i konstanten.

På engelsk uttales pi på samme måte som matretten pai (som i American Pie), og derfor serveres det gjerne paier for å feire dagen.

Alt oppstyret startet i 1988, da den første pi-day ble arrangert av fysikeren Larry Shaw i San Fransisco.

Google har tidligere gjort noe moro ut av logoen sin på denne dagen, men i år har de glemt det.

Tallet pi brukes når man skal regne omkrets og areal av sirkler eller ellipser. Pi brukes også når man skal finne volum- og overflateverdi av kjeglersylindre og kuler

Essensielt stuff for ingeniører, fysikere og andre som liker å ha verden på stell.

Hva kan du gjøre for å gjøre pi-dagen litt bedre? Bake pai er vel regel nummer én. Eller så kan du jo besøke nettsiden som er dedikert til å liste de første én million desimalene etter pi, og se hvor mange du klarer å memorisere.

I 2013 regnet forskerteamet Alexander Yee og Shigeru Kondo ut at det finnes minst 12 100 000 000 050 desimaler bak tretallet.

Hvis det ikke umiddelbart demrer for deg hvorfor det er så mye ståhei for den lille konstanten, kan du friske opp ungdomsskolekunnskapene med denne hurtiginnføringen:

De uttalt nerdete kan også godte seg på nettsiden Mypiday, hvor du ved å taste inn fødselsdagen din får hjelp til å finne den samme tallrekken blant pis endeløse desimaler.

Har du for eksempel bursdag 23. oktober, finnes din bursdagsdato plassert som nummer 17 381.

Herlig!

Via Popsci

Toppbilde: Bill Ward/Flickr/CC-by-2.0

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.