Det er delte meninger rundt det faktum at den tidligere reality-stjerna Donald Trump nå har tredd inn i verdens mektigste jobb.

Verdens mektigste – men også en av de mest utsatte. Statistisk sett, er presidentembetet faktisk den aller farligste jobben i USA.

Det høres ut som en myte, men flere har regnet på dette og får tallene til å spille på lag med påstandene sine.

Blant andre den forrige presidenten med bakgrunn fra underholdningsindustrien, nemlig eks-skuespilleren Ronald Reagan, overlevde faktisk bare såvidt et drapsforsøk, 30. mars 1981 – en dramatisk hendelse som mange kanskje har glemt eller ikke er klar over …

Hvis man bruker tall fra det amerikanske Bureau of Labor Statistics, noe som tilsvarer Statistisk Sentralbyrå her i Norge, så kan de fortelle at (per 2012) var fiskere, tømmerhoggere og anleggsarbeidere blant yrkene med høyest dødelighet i USA.

Blant fiskerne og tømmerhoggerne dør henholdsvis 117 og 128 personer per 100 000 arbeidere årlig — noe som tilsvarer rundt 0,13 prosent sjanse for å dø på jobben. Hvert år …

Magasinet New Statesman kikket på tallene og reagerte på at én yrkestittel så ut til å være utelatt fra statistikken: President of the United States of America.

En statsleder i supermakt-ligaen har selvfølgelig mange fiender, men det er ikke bare dette som gjør at jobben statistisk sett kommer dårlig ut.

Bakgrunnen er at siden «oppstarten» i 1789 har det vært 44 presidenter (selv om Trump er den 45.).

Og av disse 44 har hele 8 av dem dødd på jobben, og nå blir regnestykket interessant:

Et halvskjevt estimat viser at en president vil ha rundt 18 prosent sjanse for å dø på jobben, og årlig er sjansen for at presidenten da skal dø rundt 3,5 prosent — skyhøyt over alle andre farlige yrker.

Og i tillegg kommer alle leiemordere, terrorister og andre galninger som med viten og vilje vil prøve å drepe POTUS.

New Statesman moderer også påstanden sin ved å legge til at presidenter stort sett er mye eldre enn resten av den arbeidsføre befolkningen, noe som også er tilfelle med Donald Trump, han er faktisk den eldste noensinne.

En annen president som på tiden rundt innsettelsen var meget omdiskutert var Ronald Reagan.

Den tidligere radioprateren, TV-programlederen og Hollywood-skuespilleren(!) Ronald Reagan var nesten 70 år (69 år og 11 måneder) da han tok eden, 20. januar 1981.

Presidentskapet hans utviklet seg etterhvert til noe som ga ham mer respekt enn mange ville ha trodd, men han hadde også mange fiender.

30. mars 1981 skjedde det noe ingen kunne forutse: En ung mann ved navn John Hinckley Jr. dukket plutselig opp utenfor Hilton Hotel i Washington og stormet frem med en pistol og skjøt mot presidenten.

Hele scenarioet ble fanget av en fotograf:

Fullt kaos oppstod og flere mennesker ble skutt. Presidenten virker først uskadd, men ble senere svært dårlig.

Først senere ble det oppdaget et inngangssår fra en pistolkule under presidentens armhule. Reagan holdt på å blø ihjel innvendig.

Hele dramaet kan du se på video her:

Heldigvis gikk det bra med Reagan, han fikk regjere i nok en presidentperiode, og unnslapp døden nok en gang noen år senere da legene opererte ut en ondartet kreftsvulst fra endetarmen hans.

Hele historien om hva som skjedde under drapsforsøket på Ronald Reagan kan du se søndag kveld på National Geographic.

Kl. 22:00 begynner «Killing Reagan», en dramatisert fremstilling av de nesten-fatale skuddene som kunne ha endt med nok en død president. 

Via New Statesman

Bilder: Wikimedia Commons

National Geographic