Arkeologer i Sveits har funnet noe helt utenom det vanlige: en hånd laget av bronse med et erme av gull.

Gjenstanden skiller seg kraftig fra alle tidligere funn i Sentral-Europa, forteller sveitsiske myndigheter i en pressemelding. Det skal også være den første delen av et menneske som er laget i bronse.

«Det er et unikt og bemerkelsesverdig objekt», heter det i pressemeldingen.

Hånden, som ble funnet i den lille kommunen Prêles i kantonen Bern, er litt mindre enn en vanlig voksen hånd.

Foto: Archaeological Service of the Canton of Berne / Philippe Joner

Karbondatering har vist at hånden stammer fra bronsealderen, en gang mellom 1500 og 1400 år f.Kr. Dersom det er en skulpur, eller en del av en, kan det være den eldste bronseskulpturen som er funnet i Europa.

Prêles’ hånd, som den blir kalt, ble funnet høsten 2017 og sendt til arkeologer for videre undersøkelser. Sammen med hånden ble det funnet en dolk av bronse og et menneskelig ribbein. Senere arkeologiske undersøkelser fant også skjelettrester fra en voksen mann, en brosje og hårpynt, begge i bronse, og deler av en gullplate.

Utgravingsfeltet i Bern. Foto: Archaeological Service of the Canton of Berne / Philippe Joner

Nå forsøker forskerne å finne ut av hvem denne mannen er, for å lære mer om bakgrunnen for den uvanlige hånden. Med tanke på alle verdisakene han lå gravlagt med, var dette ingen hvem som helst, tror arkeologene.

«Han var trolig en mann av høy status», står det i pressemeldingen.

De vet foreløpig ikke hvor hånden ble laget eller til hvilket formål, men materialet den er laget ikke peker mot at den var et tegn på makt eller en guddommelighet.

Toppbilde: Archaeological Service of the Canton of Berne / Philippe Joner

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.