Gravstedene har blitt brukt som bevis for at kulturen i området var barbarisk. Nå slår ny forskning hull på tidligere antagelser.

Da arkeolog Samuel K. Lothrop i 1951 jobbet ved utgravingsstedet Playa Venado i Panama kom han over et skrekkelig syn. Han fant en massegrav med 220 mennesker i det som virket som en grufull forfatning.

Det fikk den rutinerte forskeren til å konkludere at menneskene i denne kulturen hadde grusomme avstraffelsesmetoder. De begravde hverandre levende og lemlestet, halshugde og hakket hverandre i stykker.

Massegraven stammer fra 500-900 år f.Kr.

Lothrops forskning er siden blitt vidt sitert. Han tok likevel helt feil, er konklusjonen til en artikkel som denne uken ble publisert i tidsskriftet Latin American Antiquity.

Nicole E. Smith-Guzmán forteller at bevisene peker mot at urbefolkningen viste respekt og omsorg for deres familie etter døden. Foto: Smithsonian Tropical Research Institute

En gruppe forskere har gått arkeologen i sømmene. De konkluderer med at Lothrop ikke bare overdrev, konklusjonen hans er trolig riv ruskende feil. Beinrestene som lå begravet i Playa Venado peker ikke mot at menneskene ble skadet mens de levde.

Lothrops konklusjoner var hovedsakelig basert på tilstanden til beinene da de ble funnet. En åpen munn ble for eksempel tatt til inntekt for at personen ble begravd levende. Dette skyldes trolig heller at kjevemusklene slapper av etter døden, påpeker Nicole E. Smith-Guzmán, ved Smithsonian Tropical Research Institute.

Hun forteller at mange av misforståelsene fra denne tiden skyldes dårlige metoder for å studere skjeletter. I tillegg var lesningen av dokumenter fra spanske oppdagelsesreisende altfor ukritiske.

– Vi innser nå at mange av disse spanske fortellingene var motivert av å vise at urbefolkningen var «usivilisert» og at menneskene i den «burde erobres», sier Smith-Guzmán i en pressemelding.

Hun forklarer at gravstedet ikke peker mot en blodtørstig hevnkultur, men er heller et eksempel på hvordan urbefolkningen viste respekt og omsorg for deres familie etter døden.

Toppbilde: Smithsonian Tropical Research Institute

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.