Astronomer tror fortsatt at det finnes utenomjordisk liv i vårt eget nabolag.

Vi er bare ti år unna å påvise utenomjordisk liv, spådde NASA i 2015. Tre år etter er vi fortsatt ikke i mål, men det betyr ikke at letingen er nytteløs. Det er fortsatt flere steder det er brukbare sjanser å finne liv.

Dersom det finnes liv andre steder enn på vår egen planet, er det mest sannsynlig på en av disse fem stedene:

1. Europa

Jupiters måne Europa er en av de heteste kandidatene (på tross av en gjennomsnittstemperatur på 172 minusgrader).

Månen er på størrelse med vår egen, men den har mer hav enn det finnes på jorda.

– Månen er fullstendig oppslukt av et saltvannshav som ligger under en isskorpe, og er den beste muligheten for utenomjordisk liv vi kjenner til, sier astronomen William Sparks til The Guardian.

Liv eller ikke? Kanskje får vi svar de neste årene. Både NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA har planer om separate oppdrag for å utforske Europa i løpet av 2020-årene.

Jupiters måne Europa. Foto: NASA/JPL/DLR

2. Mars

For kort tid siden fant NASA tegn på at det kan ha eksistert liv på planeten. Romfartsetaten har nemlig funnet organisk karbon på den røde planeten, i tillegg til at det er blitt observert sesongvariasjoner i metannivået i atmosfæren.

I seg selv er ikke dette håndfaste beviser på marsboere, men funnene har likevel blitt kalt for gjennombrudd innenfor astrobiologi, som er fagfeltet for læren om opprinnelsen, evolusjonen, distribusjonen og fremtidig liv i universet.

Mars’ overflate. Foto: NASA

3. Enceladus

Saturns sjette største måne er nesten helt dekket av is. Enceladus spytter også ut geysir-lignende vannspruter som inneholder nitrogen og spor av karbon-bærende molekyler.

En datamodell viser at månens næringsrike hav kan være flere milliarder år gammelt. Det øker sjansene for å finne liv.

Det er blitt foreslått å sende roboter til månen for å studere dens potensial for å støtte mikroorganismer.

 * Leste du? NASA-sonde fløy så nære denne månen, at den kjente sprayen fra en isvulkan

Saturns måne Enceladus. Foto: NASA/JPL/Space Science Institute

4. Titan

Saturns største måne kan ha en lignende atmosfære som jorda hadde da den først oppstod og sine første milliard leveår. Den har en tykk atmosfære og flytende metan.

Metan-baserte leveformer er foreløpig bare hypotetiske, men noen forskere har laget modeller med omstendigheter der disse leveformene kan eksistere. Liv på Titan er nok ikke særlig sannsynlig, men planeten kan gi oss innsikt i hvordan liv på vår egen planet oppstod.

Titan. Foto: NASA/JPL/Space Science Institute

5. Venus

Venus er brennhet med sin overflatetemperatur på 462 varmegrader. Noen forskere mener likevel det er mulig at de øverste delene av atmosfæren kan tolerere liv. Dette vil trolig ikke være særlig avanserte livsformer, men for eksempel flytende mikroorganismer.

En NASA-forsker har foreslått at mennesker kan kolonisere Venus’ atmosfære ved hjelp av varmtluftsballonger.

Venus. Foto: NASA

Toppbilde: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.