Da romsonden Cassini passerte månen Enceladus forrige uke, var den så nære at den kunne kjenne sprayen av is og støv som skyter opp fra overflaten. Lik en matros som kjenner sjøsprøyten på dekk, der skipet slår mot bølgene.

På det nærmeste var det kun fem mil med iskaldt verdensrom som skilte sonden fra solsystemets for tiden mest interessante måne, Saturns sjette største. I september bekreftet NASA at månens isskorpe skjuler et enormt, underjordisk hav.

Fem mil, i kosmisk skala, er ingenting. New Horizons holdt til sammenligning en avstand på 12 500 km da den passerte Pluto i sommer. Selv om Cassini er eldre (den gamle traveren ble skutt opp i 1997), var det nære nok til å gi noen utrolige bilder. Det var så nære at den altså ikke fløy gjennom tomt rom i det hele tatt, men passerte gjennom sprayen fra geysirer på månens sydpol.

Enceladus' overflate fotografert fra 124 kilometers høyde, av romsonden Cassini den 28. oktober 2015. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Enceladus’ overflate fotografert fra 124 kilometers høyde, av romsonden Cassini den 28. oktober 2015. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

– De fantastiske bildene fra Cassinis ultra-nære forbiflyvning gir oss et kjapt overblikk, men vi venter fortsatt på den mest spennende vitenskapen, sier Linda Spilker fra JPL, i en uttalelse.

Partikler av is og støv ble samlet inn direkte av sonden, og vil i løpet av de neste ukene bli analysert av NASA. De håper å belyse den kjemiske sammensetningen av havet som spenner om hele månens kjerne under overflaten, og se etter hydrotermisk aktivitet fra havbunnen. Kort sagt vulkan-lignende sprekker som skyter ut varmt vann, opphetet av månens indre.

Den 19. desember flyr Cassini forbi Enceladus en gang til, denne gangen på 4 999 kilometers avstand, og skal måle månens interne temperatur. Mens vi vanlige folk venter på gavene på julekvelden, vil folk hos NASA sitte og vente på data fra det som seiler frem som en av solsystemets heteste kandidater for å finne utenomjordisk liv.

Flere bilder av «geysir-månen» ser du nedenfor.

annonse
native

Bilde fra «innflygningen» mot Enceladus. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Bilde fra «innflygningen» mot Enceladus. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Ubehandlet bilde av Enceladus og geyserne. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Ubehandlet bilde av Enceladus og geysirene. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Enceladus bak Saturns ringer, etter forbiflygningen. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Enceladus bak Saturns ringer, etter forbiflygningen. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Alle bilder: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.