Antallet omkomne etter det guatemalske utbruddet som startet på søndag øker stadig. Tirsdag morgen var det offisielle tallet 69.

I tillegg blir 300 behandlet for skader, over 3000 er evakuert fra hjemmene sine og et ukjent antall personer er savnet.

Tragedien kommer bare noen uker etter at verden rettet blikket mot det enorme vulkanutbruddet på Hawaii. Der sprutet lava opp av bakken og slukte biler og hus og fikk tusener til å flykte fra hjemmene sine.

Men heldigvis døde ingen av de enorme naturkreftene.

Hva skiller Hawaii og Guatemala? Det har en vitenskapelig forklaring.

Utbruddet på Hawaii kom fra skjoldvulkanen Kilauea, som kjennetegnes av store mengder saktegående magma. Guatemalske Fuego er derimot en stratovulkan.

– Magmaen i de to vulkantypene er veldig ulik. Magmaen ved Kilauea er ganske rennende, som betyr at gassene slipper ut lettere. Ved Fuego er magmaen tykkere og mer ondsinnet, forklarer vulkanolog Janine Krippner ved Concord University til National Geographic.

Den tykke magmaen fanger luft helt til trykket blir så stort at et utbrudd oppstår. Når utbruddet er i gang tar magmaen med seg aske og løse steiner og danner gigantiske ras nedover fjellsiden, og kan få en fart på opp til 80 kilometer i timen. Det ytterste laget kan ligne på en sandstorm, men er fylt med varme gasser med temperaturer opp mot 700 grader celsius.

– Rasene er ekstremt varme og ekstremt dødelige, sier Krippner.

Etter raset er over, blander regnet seg med den vulkanske asken og skaper en uhyre farlig gjørmestrøm. Denne gjørmen ligner på flytende sement og kan nå en fart på 100 kilometer i timen.

I tillegg er luftkvaliteten i området påvirket. Å puste inn asken til vulkanen kan skade deg, og myndighetene råder personer i område om å oppholde seg innendørs.

Fuego er regnet som en av regionens mest aktive vulkaner, men det siste utbruddet er det største siden 1902, da et utbrudd drepte tusenvis av mennesker.

Nå jobber redningsmannskapene på spreng for å redde menneskene som er rammet. Samtidig frykter myndighetene at det vil komme nye utbrudd de nærmeste dagene.

Toppbilde: Skjermdump

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.