Men ikke planlegg å sove lengre helt ennå – vi snakker nemlig 1,4 milliarder år tilbake i tid…

«Tiden flyr», sier vi gjerne når viserne på klokka har beveget seg litt for kjapt og døgnets timer ikke helt strekker til. Men ny forskning viser at det nå faktisk er mer tid enn før… Eller i hvert fall flere timer i døgnet.

Studien, som nylig ble publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, har gransket forholdet mellom Jorden og månen for 1,4 milliarder år tilbake. På den tiden, varte døgnet i kun 18 timer.

Det går altså ikke fort: De seks timene vi har «tjent» i løpet av den tiden, tilsvarer i snitt 0,00001542857 sekunder i året, skriver nettstedet ScienceAlert.

Grunnen til at døgnet forlenges, er at månen beveger seg sakte, men sikkert lengre vekk fra oss.

– Men vent nå litt, sier du, den observante og beleste vitenskapsentusiasten.

– Er det ikke sånn at døgnet forlenges med 0,000018 sekunder i året?

Wow, tøft publikum! Du har nok rett, men dette er ikke lett å bli klok på. La oss likevel gjøre et forsøk.

Forskerne ved University of Wisconsin-Madison har brukt en teknikk kaldt astrokronologi til å rekonstruere Jordens og solsystemets historie ved hjelp av geologisk data og teoretisk astronomi. Klimaendringer kan nemlig spores i gamle steiner og fossiler etter hvor mye stråling fra sola som har nådd ulike breddegrader.

Dermed kan forskerne studere klimaendringene i forhold til andre objekter i solsystemet over flere hundre millioner år.

Men å gå enda lengre tilbake i tid – altså milliarder av år, er vanskelig. Her blir nemlig målingene mindre nøyaktige.

Vi vet for eksempel at månen årlig beveger seg omtrent 3,82 cm lengre vekk fra oss. Vi vet også at månen er 4,5 milliarder år gammel. Men følger vi dette forholdet i 1,4 millioner år, ville månen vært så nær Jorden at den ville blitt revet i stykker av planetens gravitasjonskrefter!

I dette scenariet er nok ikke seks færre timer i døgnet den største bekymringen…

Men dette har forskerne i den nye studien løst ved utvikle et system som også tar med statistisk tilnærming i kombinasjon med astronomisk analyse og geologiske data. De anvendte dette systemet på to geologiske formasjoner: Den 1,4 millioner år gamle Xiamaling-formasjonen i Nord-Kina og den betydelig yngre Walvis Ridge sør i Atlanterhavet, som «bare» er 55 millioner år gammel.

De oppdaget at månen nå beveger seg raskere vekk fra Jorden enn tidligere, og det medfører at forlengelsen av døgnene har økt over tid.

I gjennomsnitt har altså døgnene blitt 0,00001542857 sekunder lengre i året over 1,4 milliarder år – mens det i dag øker med «hele» 0,000018 sekunder hvert år.

– Geologisk data er et astronomisk observatorium for det tidlige solsystemet. Vi studerer dets pulserende rytme som er bevart i stein og livets historie, sier geolog Stephen Meyers som er en av medforfatterne av den nye studien.

I fremtiden ønsker Meyers og kollegaene å rekonstruere hele solsystemets evolusjon gjennom milliarder av år.

Toppbilde: Gianni Zanato, via Unsplash

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.