En russer, en japaner og en amerikaner landet i går trygt i Kazakhstan etter å ha bodd på Den internasjonale romstasjonen siden desember.

Romfarerne Anton Shkaplerov, Norishige Kana og Scott Tingle tilbragte 168 dager på romstasjonen, utførte hundrevis av eksperimenter og gikk 2688 ganger i bane rundt jorda.

Mennene studerte blant annet hvordan planter vokser i verdensrommet og hvilken effekt lav gravitasjon har på beinmarg.

Shkaplerov tok også en ny russisk rekord i antall minutter han tilbragte utenfor romstasjonen. Han brukte åtte timer og 13 minutter på å bytte ut en strømboks som var koblet til en antenne.

Verdensrekorden i såkalte space walks ligger imidlertid på 8 timer og 56 minutter og ble satt av amerikanerne James Voss og Susan Helms i 2001.

Fra venstre: Norishige Kana, Anton Shkaplerov og Scott Tingle. Foto: NASA

Shkaplerov har bodd på romstasjonen i 552 dager fordelt på tre turer, mens Kana og Tingle var førstegangsreisende.

Shkaplerov skal nå reise til Moskva med en offisiell VM-ball som astronautene har tatt med seg ned fra romstasjonen, skriver BBC.

Det russiske telegrambyrået TASS har tidligere meldt at denne ballen skal brukes i åpningskampen i VM, som sparkes i gang neste helg. Dette er riktignok foreløpig ikke bekreftet av FIFA.

Dette er fotballen som kan bli brukt under åpningskampen i VM neste helg. Foto: NASA

Her lander astronautene. Foto: NASA/Bill Ingals

Toppbilde: Scott Tingle løftes ned på den kasakhstanske gressletta. Foto: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.