Alle kjenner noen som alltid må brøle og banne, hytte med neven og skrike stygge ting når de kjører bil. Det er slitsomt med slike mennesker.

Til vanlig kan denne personen være en snill pappa, en god kollega eller en trygg venn — Men setter du vedkommende bak rattet er det som om de forandrer personlighet.

Nå viser en ny studie fra universitetet i Chicago at mennesker som er hissige i trafikken har mer en dobbelt så stor sannsynlighet for å være smittet av den forholdsvis vanlige parasitten toxoplasma gondii.

parking cctv road rage parking garage over the line

Studien er publisert i Journal of Clinical Psychiatry.

En av årsakene til av denne parasitten er så vanlig selv blant moderne mennesker er at den finnes både i kjøtt — og i katteavføring.

Noen mener sågar at det er nettopp denne parasitten som er årsak til crazy cat lady-syndromet, men den diskusjonen får vi ta senere, i dag er det villmenn det er snakk om.

Mer konkret: Folk som som opplever korte utbrudd med ekstrem, impulsivt sinne, som for eksempel det som i populærkulturen er kjent som «road rage» — folk som klikker i vinkel hvis det skjer noe i trafikken.

I studien inngikk 358 voksne personer, og det viser seg at toxoplasmose, altså en infeksjon med parasitten toxoplasma gondii, er assosiert med periodiske sinneutbrudd og økt aggresjon.

– Vårt arbeide peker mot at en latent infeksjon med toxoplasma gondii kan endre hjernens kjemi i en retning som gir økt risiko for aggressiv adferd, sier seniorforsker og professor Emil Coccaro ved universitetet i Chicago i følge Science Daily.

Han legger også til at det ikke er noen definitiv kasualitet mellom toxoplasma-infeksjonen og plutselige sinneutbrudd, og at ikke alle som tester positivt for toxoplasma (omtrent 30 prosent av befolkningen) opplever sinneutbrudd.

Betryggende å vite.

Det foregår mye interessant forskning på toxoplasma, og parasitten er knyttet til flere skumle lidelser, blant annet schizofreni, bipolar lidelse og selvmord.

I tillegg dør eller skades hvert år et tyvetall barn i mors liv mens moren opplever en infeksjon med toxoplasma gondii.

Ikke noe å spøke med, altså. Men er det håp for sinte sjåfører?

Her på Natgeobloggen har vi også tidligere skrevet om fenomenet «road rage» og gått dypere inn i hva som egentlig skjer når folk «mister hodet» i trafikken.

road animated GIF

Allerede i 1950 ble fenomenet «road rage» omtalt i populærkuturen. En av de mest interessante effektene er såkalt de-individualisering. Et sosialpsykologisk fenomen som kan gjøre at folk begår handlinger de aldri ville ha gjort hvis de for eksempel var alene. 

Noe av det samme skjer når vi setter oss i en bil. Selvinnsikten reduseres, vi operer som en del av «flokken» sammen med de andre trafikkantene, og vi føler mindre nærhet til mennesker utenfor bilen.

I en boks av metall og glass blir vi småkonger, og tar oss til å skrike og hyle til omgivelsene rundt oss. I tillegg har personene som sitter i bilen mistet muligheten til å kommunisere effektivt med de på utsiden.

Språket er borte og ofte er det vanskelig å se hva som foregår inne i bilen. Dette frustrerer (de hissige) bilførerne, og gjør at de heller prøver å kommunisere med bilen som verktøy — med tuting, rusing av motoren og andre flauheter som eneste metode.

Cue legendarisk road rage med gode muligheter for påvisning av parasitt fra katteavføring hos én av de involverte:

Toppbilde: Skjermdump Youtube

Via Science Daily

National Geographic