Ahhh, fredag. Tid for å dra ned persiennene, stenge sommersolen ute og benke seg foran skjermen med en hel episode sesong av Game of Thrones. Du husker tross alt ikke helt hvorfor Jaime Lannister er så slem, og da er det klart at du trenger ei lita oppfrisker i form av 15 episoder på rappen.

Foxtel binge watch game of thrones hbo peter dinklage

Vi har vel alle følt et visst ubehag på kroppen etter å ha sittet flere timer i strekk og slukt episode etter episode av favorittserien. Enten det er foten som prikker etter total mangel på bevegelse og blodgjennomstrømning, øynene som skriker etter naturlig sollys eller kvalmen som skyller over deg etter å ha helt i deg det fjerde colaglasset i liggende tilstand.

Men nå viser en ny studie at såkalt binge-watching ikke bare kan være ubehagelig, men også – hold deg fast – dødelig.

Den nye studien avdekker at timer på timer med serietitting øker risikoen for å dø av blodpropp i lungene. Det er riktignok ikke innholdet i TV-serien som bidrar, men inaktiviteten, og da at man sitter bom stille i et lengre tidsrom uten bevegelse. Resultatene er urovekkende, spesielt med tanke på at hele seks av ti brukere av strømme-tv fortrekker langtitting.

years job im apartment embolism

De japanske forskerne som står bak studien fant at risikoen for å pådra seg fatal lungeemboli øker med 40 prosent for hver andre ekstra time man ser på TV. Om man ser på TV-serier i fem timer eller mer om dagen, har man ifølge forskerne dobbelt så høy risiko for å dø av blodpropp i lungene enn personer som ser mindre enn to og en halv time om dagen.

Studien har sett på TV-vanene til mer enn 86.000 personer, som ble studert over en lengre periode. Deltagerne besto av personer i aldersgruppen 40 til 79 år i 1988 og 1990, og forskerne har så fulgt dem og TV-vanene deres gjennom en 19 års periode. I alt ble 59 dødsfall som følge av lungeemboli registrert, noe som hang nøye sammen med personenes stillesitting og TV-titting.

Noe å tenke på neste gang stemmen i hodet roper dette til deg?

portlandia binge watching binge watch tv episode

Dødsfall som følge av lungemboli kan oppstå plutselig. Som regel starter det med at en blodpropp dannes et annet sted i kroppen, for eksempel i benet, før den potensielt og uten behandling kan vandre gjennom blodet til lungene. Da blir den livsfarlig.

For dem som nå tenker at dette bokstavelig talt er døden for Harry Potter-maratonet i helgen, har en av de japanske forskerne bak studien et godt råd å komme med:

– Når du ser på TV-serier bør du oppføre deg som når du flyr, sier Hiroyasu Iso, professor ved Universitetet i Osaka til den britiske avisen The Independent.

– Etter du har sett i rundt en time, reis deg opp, strekk deg og gå litt rundt. Du bør også forsøke å bruke kroppen din mens du ser på, i form av spenning og avspenning av musklene, råder forskeren.

Så bøy og tøy når dere bincher, folkens!

FC Barcelona stretch stretching getting ready fcbgif

Toppbilde: Caden Crawford/Flickr

National Geographic