Det er den norske, USA-bosatte sikkerhetseksperten Runa Sandvik som sammen med ektemannen Michael Auger har klart å overstyre kontrollen på en «smart-rifle». Skarpskytter-riflene fra selskapet TrackPoint gir begrepet «semi-automatisk» en helt ny betydning.

Det hjelper nemlig skytteren med å sikte.

Med den innebygde datamaskinens assistanse, kan praktisk talt hvem som helst fyre av perfekte, dødelige blinkskudd fra lang avstand, skriver Wired.

Når du har stilt inn målet, så fyres nemlig ikke våpenet av selv om du klemmer inn avtrekkeren. Det venter i stedet til nøyaktig det øyeblikket der løpet peker i riktig retning.

Innstillingene (inkludert variabler som temperatur, vind og ammunisjonens vekt) kan gjøres fra en datamaskin, via en WiFi-tilkobling. Men som demonstrert i videoen nedenfor, så kan en kyndig koder komme seg inn i våpenets eget datasystem gjennom denne tilkoblingen, og blokkere våpenet – eller til og med endre målet.

Som om rifla hadde sin egen, uforutsigbare vilje.

– Du kan få våpenet til å lyve konsekvent til brukeren, så man alltid bommer på målet, forklarer Sandvik, som til daglig jobber som datasikkerhetskonsulent, og er bidragsyter for Forbes. Hun har utdanning i informatikk fra NTNU i Trondheim.

I august skal hun og Auger presentere det de har funnet ut om dataassisterte våpen ved hackerkonferansen Black Hat.

I videoen viser de at våpenet treffer midt i blinken på målet som er satt opp, på første forsøk. Men ved å endre på innstillingene, får de neste skudd til å treffe midt i blinken igjen – men denne gangen blinken ved siden av, og ikke den skytteren egentlig siktet på.

Sandvik har forklart situasjonen til CNN, som du kan se gjennom tweeten hennes nedenfor.

Det er en kjensgjerning at stadig flere oppgaver som tidligere har krevd et våkent menneskes ferdigheter og oppmerksomhet nå blir hjulpet, eller regelrett overtatt, av datasystemer. Som å kjøre en bil – eller altså å sikte og avfyre et skarpskyttervåpen.

Bilene har vist seg å være sårbare, med de siste dagenes oppstyr over at hackere kan gå inn og tukle med kjøretøyets gass og brems, eller til og med styringen.

Skremmende nok gjelder det samme altså for avanserte, dødelige våpen.

 

Toppbildet: Faksimile fra Wired/The Scene.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.