Dypt inne i det sørvestlige Kinas fjell og skoger har en nå begynt å sette sammen verdens største radioteleskop.

Forarbeidet har pågått siden 2011: Nå har arbeidet begynt med å koble sammen de 4 450, elleve meter brede panelene som utgjør den massive disken. Sammen vil de utgjøre en reflektor med diameter på 500 meter, og en flate så stor som 30 fotballbaner. Det melder det offisielle, kinesiske pressebyrået Xinhua.

Teleskopet vil få navnet «FAST»: Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope. Når det står ferdig, sannsynligvis neste år, kan de bli seende ut som dette:

Hvordan «FAST» kan se ut når det er ferdig. Illustrasjon: Arxiv/World Scientific Publishing Company

Hvordan «FAST» kan se ut når det er ferdig. Illustrasjon: Arxiv/World Scientific Publishing Company

Det hittil største radioteleskopet i verden er det imponerende Arecibo-observatoriet i Puerto Rico (som gjort berømt av James Bond i filmen «GoldenEye»). Dette har en diameter på 300 meter.

Det er vesentlig mindre enn «FAST» i Kina, og gir en idé om hvor massiv den nye konstruksjonen vil bli.

Hvorfor så stort, tenker du?

– Et radioteleskop er som et sensitivt øre, som lytter etter meningsfylte radiobeskjeder blant støyen fra universet. Det er som å idenfisere lyden av sikader i en tordenstorm, sier prosjektets vitenskapelige leder, Nan Redong, fra Det kinesiske vitenskapsakademi.

Derfor er større faktisk bedre. En større flate betyr mer sensitivitet.

Ifølge nyhetsbyrået vil det ta 40 minutter å gå rundt teleskopet, som blir bygget i provinsen Guizhou.

– Det er tre åser omtrent 500 meter fra hverandre som skaper en dal som er perfekt til å støtte opp teleskopet, sier sjefsingeniøren Sun Caihong.

Likevel hviler ikke teleskopet på dette landskapet, men henger like ovenfor, ved hjelp av tusener av stålbjelker og kabler. Det tillater at panelene kan justeres, etter sigende med en nøyaktighet på 1 mm, for å ta imot signaler fra ulike vinkler. Det skal dermed, ifølge Popular Science, kunne se og høre tre ganger så dypt inn i universet som er mulig ved Arecibo.

fast

Plasseringen er også egnet fordi det ikke finnes noen tettsteder eller byer innenfor en fem kilometers radius, med 2,5 mil til nærmeste større bysentrum. Det minimerer de menneskeskapte forstyrrelsene i radiobølgene som mottas.

Men langt ifra å være fjernet fra offentligheten, skal det bygges et utkikkspunkt på en ås i nærheten, der lekfolk kan beskue den massive innretningen.

Det er så stort at vi faktisk relativt enkelt fant det på satelittbilder fra Google. Dem kan du leke deg med her:

Toppbildet: Google Earth

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.