Det er ikke hverdagskost med et prosjekt som føles virkelig nytt og ambisiøst. Her har du likevel et prakteksempel.

Verdens første underjordiske park kan bli en realitet i New York City. Og det med ekte dagslys, som trylles ned fra overflaten ved hjelp av hypermoderne lysteknologi.

Prosjektet heter Lowline, og like før helgen avsluttet de sin andre kampanje på kronerullingstjenesten Kickstarter. Fra 2 500 givere samlet de inn nesten to millioner kroner, som skal dekke utgiftene for et pilotprosjekt senere i år (via Gizmodo).

Hvis og når det blir gjennomført, kan det se ut omtrent som dette:

lowline

Er du kjent i New York, så skjønner du hvor navnet Lowline kommer fra. I fjor høst ble en annen, helt utradisjonell park ferdigstilt i byen, nemlig High Line.

Denne er bygget over en nedlagt togstrekning som er forhøyet flere meter over bakken, sørvest på Manhattan. Det er en lineær, grønn strekning med landskapsarkitektur i verdensklasse, som allerede tiltrekker seg millioner av besøkende hvert år.

Lowline fjerner også parken fra bakkenivå. Men i den andre retningen.

Ideen kom fra duoen Dan Barasch og James Ramsey, hvorav sistnevnte driver et arkitektkontor i Lower East Side-distriktet. Ikke så langt fra dette kontoret finnes nemlig en stor, underjordisk trikkestall som har stått tom siden 1940-tallet.

Hallen rommet trikkene som ble brukt over den da nybygde Williamsburg Bridge fra 1908, frem til linjen ble nedlagt 40 år senere. Et mer enn 4 000 m2 stort område der nede kan potensielt utvikles til et friområde for byens innbyggere og turister.

Med High Line og Central Park har New York allerede noen av verdens mest berømte parker, men metropolen har behov for flere grønne lunger. Fordi eiendomsverdien er skyhøy – akkurat som bygningene som reises der tett i tett – er det lite håp om å prioritere nye grøntområder på bakkeplan.

Når Lowline-teamet vil skape et nytt friluftsområde, gjør de likevel mer enn bare å skape en ny park: dette, hvis det gjennomføres, blir et unikt møte mellom gammelt og nytt, mellom en historisk plassering og morgendagens teknologi.

Teknologien går nærmere bestemt ut på å anvende fiberoptikk til å kanalisere sollys fra vegger og tak på overflaten, ned under bakken.

Parabollignende, svært effektive speil skal motta sollyset og lede det gjennom spesiallagde rør; i den underjordiske hallen skal det så spres ut igjen, på strategiske punkter. Det hele utvikles i samarbeid med det sør-koreanske selskapet SunPortal.

lowlinetech

Det er for å sette denne teknologien på prøve at Lowline nå lanserer sitt pilotprosjekt, kalt Lowline Lab. Takket være Kickstarter-pengene kan et skip nå lastes med utstyr fra SunPortal i Sør-Korea, og dernest installeres i en nedlagt markedshall – et steinkast unna der parken eventuelt vil bygges.

Lowline Lab skal være klar i september, og testes over en periode på seks måneder, frem til februar 2016. Planen er å slippe til offentligheten i helgene, helt gratis, så alle kan oppleve det og dele sin mening.

Skal byen gi prosjektet grønt lys, og la dem prøve seg i selve den underjordiske trikkestallen, forutsetter det at dette pilotprosjektet blir en suksess. Så vi krysser fingrene med dem.

 

Du kan lese mer og se konsepttegninger på Kickstarter-siden deres. Toppbildet: Lowline.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.