Sett i forhold til de største planetene i solsystemet er jorda en anelse puslete. Du kunne for eksempel fått plass til 1 321,3 jordkloder inne i Jupiter. Å ja da, du leste riktig.

Men selv med slike giganter i nabolaget blir det hevdet at alle planetene i solsystemet kunne fått plass på rekke og rad, innimellom jorda og vår egen måne. Kan dette virkelig stemme?

Vel, ja. Men også nei. Svaret er litt mer komplisert enn det først kan synes.

Den populære astronomen og vitenskapsformidleren Phil Plait tok for seg dette spørsmålet på Bad Astronomy-bloggen for en stund tilbake. Anledningen var en påstand fra denne (riktignok ganske kule) videoen fra BuzzFeed. Den er verd en kikk:

Regnestykket er i utgangspunktet enkelt. En tar simpelthen diameteren til hver planet, legger dem sammen, og sjekker om tallet er større eller mindre enn avstanden mellom jorda og månen.

Ifølge vår kalkulator er diameterne til Merkur, Venus, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun til sammen 387 941 kilometer, basert på disse tallene fra NASA.

Tallet vil riktignok variere litt ettersom en bruker største eller minste diameter, eller gjennomsnittet. Planetene, inkludert jorda, er nemlig ikke fullstendig sfæriske. Fordi de spinner om sin egen akse, blir de klemt sammen på midten, og har litt større diameter ved ekvator enn mellom polene.

Tallene vi har brukt her er over ekvator, altså største diameter. Vi vil jo ikke gjøre det for lett.

YouTube-faksimile fra BuzzFeed Blue

YouTube-faksimile fra BuzzFeed Blue

Så hva med avstanden til månen – er den større enn dette?

På det nærmeste er månen «bare» 357 000 kilometer fra oss. Og dette er fra sentrum av jorda til sentrum av månen. Påstanden, som Plait påpeker, er jo at planetene skal få plass mellom dem – fra overflate til overflate.

Det vil si at regnestykket må trekke fra både jordas og månens radius. Da krymper avstanden til snaue 348 000 kilometer. Om en husker regnestykket ovenfor, er det lett å se at dette blir alt for trangt. Med mindre en dropper å invitere Neptun, selvfølgelig.

Men så må en huske at månens bane er elliptisk. På det lengste, så holder den en avstand på godt og vel 406 000 kilometer. Dette er mer enn nok, til og med dersom en regner største diameter på planetene.

Tar en avstanden i snitt, og setter planetene litt på skakke, så passer de omtrent perfekt!

Forresten: Hvis det er så langt til månen, hva med avstanden mellom planetene? Du kan kose deg med denne illustrasjonen fra Bill Nye – The Science Guy. Med en modell av sola på én meter, får han seg en fin liten sykkeltur:

Toppbildet: Lsmpascal, CC-lisens BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.