Forrige fredag fikk vi oppleve en av naturens underverker – en solformørkelse. Svalbard var et av svært få steder på jorda der formørkelsen var total. Entusiaster fra hele verden betalte titusener av kroner for å sikre seg en av Svalbards sengeplasser for anledningen.

Vi kan bare tenke oss ett sted vi heller skulle vært for å se det: i verdensrommet.

Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) fikk noen fantastiske bilder av hendelsen, sett fra verdensrommet. Satellitten Proba-2 er i rommet for å studere sola, og var perfekt plassert til å forevige det hele. Se bildeserien i klippet nedenfor.

Les også: Vår generasjons mest spektakulære solformørkelse skjer i morgen! Her er alt du bør vite om formørkelser og deres historie.

ESA har også satellitter som peker den andre veien – mot jorda.

Proba-V er laget for å kartlegge vegetasjon på jorda. Da den kikket ned på Europa på formiddagen den 20. mars, kunne man tydelig se månens skygge over kontinentet – sammenlign med det man ser av Nord-Afrika nederst. (NB: Artikkelen fortsetter under bildet).

Les også: Oisann! Denne månen har mer saltvann enn det finnes på jorda. Kan det være liv der?

Solformørkelsen legger Europa i skygge. Bilde fra ESAs PROBA-V-satellitt. Foto: ESA–BELSPO

Solformørkelsen legger Europa i skygge. Bilde fra ESAs PROBA-V-satellitt. Foto: ESA–BELSPO

Et annet spektakulært sted å se hendelsen fra, selv om formørkelsen ikke var total, er Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Det meste er jo litt ekstra flott å se derfra. Tidligere har vi jo for eksempel sett noen utrolige bilder av nordlyset tatt fra ISS, som du kan se her (eller klikk her for en timelapse!).

Den italienske astronauten Samantha Cristoforetti (@AstroSamantha) har vært om bord ISS siden november. Derfra kunne hun følge en delvis formørkelse, som hun knipset en rekke flotte bilder av:

Soloppgang fra ISS under formørkelsen den 20. mars. Foto: Samantha Cristoforetti/NASA/ESA, via Flickr

Soloppgang fra ISS under formørkelsen den 20. mars. Foto: Samantha Cristoforetti/NASA/ESA, via Flickr.

Formørkelsen ble sendt direkte på NRK, samt på flere andre tv-kanaler og nettsteder.

Og, hei – det så utrolig flott ut her nede fra bakken også. En video vi liker godt, er denne livestrømmen fra BBC, med kommentarer underveis.

Les også: Ekspertene klør seg i hodet over disse lysende flekkene på dvergplaneten Ceres. Nå skal vi endelig få svar.

Nå gleder vi oss allerede til neste anledning til å se en total solformørkelse fra norsk jord, i 2061!

Fikk du sett formørkelsen? Har du noen bilder eller klipp som du ønsker å dele? Fortell oss om det i kommentarfeltet på vår Facebook-side.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.