Dagboken som Anne Frank førte da hun levde i skjul med sin jødiske familie under krigen, er en unik og vakker skildring av et liv under grusomme omstendigheter.

Etter 4. august 1944 tok det slutt på sidene, da Anne og familien ble angitt og arrestert. Noen måneder senere sluttet også krigen. Men innimellom der ble det dessverre også satt et punktum for den unge jentas liv.

Det er nå 70 år siden 15-åringen mistet livet i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen. Men hva var det egentlig som skjedde i hennes siste måneder? Det siste kapittelet i hennes liv kom aldri med i dagboken, som lå igjen hjemme i Nederland.

Slik så konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen ut da allierte soldater frigjorde den i april, 1945. Her døde Anne Frank bare noen uker tidligere.

Slik så konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen ut da allierte soldater frigjorde den i april, 1945. Her døde Anne Frank bare noen uker tidligere.

I den nye dokumentaren «Avsløringen av Anne Frank» er det livet etter arrestasjonen som blir lagt frem. Dokumentaren har premiere på National Geographic Channel i kveld, tirsdag 24. mars, klokka 21.00.

Gjennom øyenvitner, intervjuer, historiske bilder og film, dokumenteres familiens siste måneder.

Faren hennes var Otto Frank, en tysk forretningsmann som var en dekorert offiser fra første verdenskrig. I nazistenes øyne, var han ingen offiser – men en jøde. Moren Edith var nederlandsk, og det var i Amsterdam at familien gikk i skjul da nazi-partiet vokste frem og begynte å forfølge jødene.

De skulle ikke slippe unna. 4. august 1944 ble de funnet, og arrestert. Familien ble først tatt til leiren Westerbork i Nederland, før de en måned senere ble satt på det siste toget til Auschwitz.

I denne fryktede dødsleiren ble Anne og storesøsteren Margot separert fra foreldrene, og foreldrene fra hverandre. De to sultende, syke jentene ble sendt til Bergen-Belsen, der begge skulle omkomme. Det er en tragisk historie, og Annes inderlige skildringer fra tiden i Amsterdam gjør den desto mer gripende.

Margot Frank sin bagasje, inndratt i Auschwitz. Foto: National Geographic Channel/Peter Hankoff

Margot Frank sin bagasje, inndratt i Auschwitz. Foto: National Geographic Channel/Peter Hankoff

Anne Frank er én blant om lag seks millioner jøder som ble drept av nazistene under den annen verdenskrig. Hun har på mange måter gitt dem en stemme.

En som også ble tatt til fange, men som overlevde krigen, er Annes barndomsvenninne Nanette Konig. De to møttes i Amsterdam i 1941, og led deretter langt på vei samme skjebne.

De måtte begge leve i skjul. De ble funnet, fanget, deportert. Adskilt fra venner og familie. Men i Bergen-Belsen møttes de to igjen.

– Første gang jeg så henne her var på andre siden av piggtrådgjerdet, men vi kunne ikke gå for nært i frykt for å bli torturert eller skutt.  Det første møtet var uforglemmelig. Vi var begge skjeletter. Hun skalv av kulde, og var dekket av et teppe fordi hun ikke lenger kunne bruke sine egne klær som var fulle av lus, forteller Nanette Konig i dokumentaren.

Nanette Konig viser frem skolebilde av seg selv. Nanette var en barndomsvenninne av Anne Frank, og de to møttes igjen på innsiden av Bergen-Belsen.

Nanette Konig viser frem skolebilde av seg selv, som 12-åring. Nanette var en barndomsvenninne av Anne Frank, og de to møttes igjen på innsiden av Bergen-Belsen. Foto: National Geographic Channel.

Nanette overlevde Bergen-Belsen. Det var kun få uker fra Anne døde, til leiren ble frigjort av britiske soldater, i midten av april.

Venninnen tror at Anne ville være glad for at hennes historie ble kjent. Og at hun dessuten ville blitt en like kjent forfatter om hun levde.

– Slik jeg kjente Anne ville hun blitt overlykkelig av å være berømt. Hun ønsket å bli kjent. Hun var full av liv og handlekraft. Jeg tror dette ville gitt henne en enorm tilfredsstillelse, og hun ville mest sannsynlig oppnådd det om hun var i live, da hun var en meget begavet forfatter og en fantastisk person, sier Nanette Konig.

«Avsløringen av Anne Frank» forteller også den andre siden av historien: nazistenes. Krigsforbryterne i Auschwitz og Bergen-Belsen – som den beryktede Josef Kramer.

Josef Kramer var kommandør på konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen, en notorisk krigsforbryter som var direkte ansvarlig for tusener av drap som skjedde der. Kramer var kjent som «monsteret fra Bergen-Belsen».

Josef Kramer var kommandør på konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen, en notorisk krigsforbryter som var direkte ansvarlig for tusener av drap som skjedde der. Kramer var kjent som «monsteret fra Bergen-Belsen».

Det har nå altså gått akkurat 70 år siden 15-årige Anne Frank ble ett av deres ofre.

 

«Avsløringen av Anne Frank» vises på National Geographic Channel i kveld, tirsdag 24. mars, fra klokka 21.00. 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.