Et militært kjøretøy kjører nedover en landevei i en krigssone, idet en rakett slår ned og eksploderer i veikanten. En voldsom trykkbølge full av livsfarlige splinter nærmer seg bilen.

I en science fiction-film ville passasjerene bli reddet av … tja, si avanserte lasere, som ioniserer luften mellom eksplosjonen og bilen, og skaper en livreddende buffer av plasma.

Vel, akkurat det patentet har blitt innvilget til fly- og militærleverandøren Boeing.

Se en forklaring i filmen nedenfor, fra Patent Yogi (via Cnet).

PS: Vitenskapen bak «Star Wars» har vi gått i sømmene her på bloggen tidligere. Hvordan den galaksen langt, langt borte egentlig fungerer, kan du lese alt om her!

Du kjenner det igjen fra «Star Wars», «Star Trek» og en masse annen science fiction. Romskipene og troppene deres er beskyttet av usynlige skjold, som absorberer eller avleder sammenstøt.

Skjoldet forklares gjerne som en energi eller kraft.

Det er nettopp ren energi som er i bruk i Boeing sin patent, selv om teknologien riktignok ikke er myntet mot direkte treff. Det er ingen passiv, ugjennomtrengelig boble, men snarere et blaff – et aktivt mottiltak for å skjerme et kjøretøy, en bygning eller lignende når sensorene oppfatter fare.

Les også: James Bonds kuleste gadgets! Hvilke går det an å lage på ordentlig?

Illustrasjon: Boeing/USPTO

Illustrasjon: Boeing/USPTO

Patentet forklarer at når en sjokkbølge forplanter seg gjennom ett medium (luft), vil dette systemet hurtig skape et annet medium (plasma) som avskjærer bølgen og svekker dens energitetthet.

De forklarer at det andre mediet kan «dempe sjokkbølgen gjennom refleksjon, brytning, spredning absorpsjon og/eller å overføre bevegelsmengden».

Nærmere bestemt vil lasere bruke konsentrert, elektrisk energi til å ionisere luften i et avgrenset område, og skape et område med plasma, som er distinkt fra luften rundt i temperatur, tetthet og kjemisk sammensetting. Det skal ta piffen ut av bølgen – og kanskje redde livene til alle ombord.

Så … lasersverd-patentet er like om hjørnet, håper vi?

swlaser

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.