Nazistene var opphengt i å skape en herskerrase av ariske, høyreiste mennesker. Da skulle en tro at deres øverste leder, «føreren» Adolf Hitler, måtte være selve idealet for fysisk og psykisk helse.

Det kunne ikke vært stort lenger fra sannheten, for Hitler led av en rekke diagnoser, og var tungt medisinert – blant annet på amfetamin. Og medisinering ble til misbruk.

Var sykdommer og pillemisbruk med på å forme de valgene som ledet millioner i døden?

Hitler skal ha hatt irritabel tarm, hudproblemer, hjerterytmeforstyrrelser, åreforkalkning og etter hvert Parkinsons sykdom. For å nevne bare noen av de mange diagnosene som er enten bekreftet eller antatt.

Med resepter på 90 ulike medisiner tok Hitler en cocktail av piller hver eneste dag, blant annet for mageproblemene. Legen hans, den kontroversielle doktoren Theodor Morell, håpet med dette å bekjempe det akselererende forfallet i Hitlers helse.

Morell var et suspekt valg som personlig lege for den tyske lederen. Han var kjent for sine eksperimentelle metoder, han var selv av dårlig helse og svært overvektig, og skal ha hatt en fullstendig mangel på personlig hygiene.

Hvilken effekt hadde han og hans medikamenter på den tyske lederen? Det ekstensive inntaket av piller og sprøyter blir utforsket i programmet «Hitlers rusmisbruk», som sendes på National Geographic Channel i kveld, tirsdag 3. februar, klokka 22.00.

Les også: Hitlers «Jurassic Park»? Nazi-Tyskland prøvde å bringe tilbake utdødd beist så de kunne jakte på det.

Hitler med sin stab, juni 1940. Hans personlige lege, Theodor Morell, er fjerde fra høyre (bak, med briller). Foto: Bundesarchiv, Bild 183-R99057 / Wikimedia Commons, CC-lisens BY-SA 3,0

Hitler med sin stab, juni 1940. Hans personlige lege, Theodor Morell, er fjerde fra høyre (bak, med briller). Foto: Det tyske bundesarchiv, bilde 183-R99057 / Wikimedia Commons, CC-lisens BY-SA 3,0

Spesielt mot slutten av krigen viser filmopptak at Hitler skjelver konstant. Det skal ha vært et resultat av at diktatoren hadde Parkinsons sykdom.

Etter hvert som denne og andre sykdommer tok grep om førerens helse, skrev Morell ut sterkere og sterkere medisiner for å kompensere. En av medisinene som allerede i 1937 ble utskrevet for å bekjempe symptomene, var det narkotiske middelet amfetamin, også kjent som speed.

Amfetamin ble først syntetisert i Berlin i 1887, men det skulle gå over 40 år før man oppdaget stoffets stimulerende effekter. I årene som ledet opp til krigen oppdaget man at stoffet blant annet reduserte brukerens behov for søvn, samt ga en økt smerteterskel.

Det ble derfor utstedt til Wehrmacht-soldater på fronten.

Nærmere bestemt ble de forsynt med Pervitin, en form for metamfetamin – det som i sin faste, krystallignende form blir kalt crystal meth (som kjent fra tv-serien «Breaking Bad»).

De mange negative og skadelige effektene – og avhengigheten som stoffet skaper – det var ikke tatt med i betraktningen. Hitler, som både fikk amfetaminer og metamfetamin, ble hekta.

Les også: Hitlers mytiske slott i Alpene inspirerte denne filmklassikeren. Her er den virkelige historien.

Pervitin-kapsel utstedt til tyske soldater ved fronten. Foto: Jan Wellen/Wikimedia Commons, CC-lisens BY-SA-3,0

Pervitin-kapsel, altså metamfetamin, av typen som ble utstedt til tyske soldater ved fronten. Foto: Jan Wellen/Wikimedia Commons, CC-lisens BY-SA-3,0

Samtidig, fra og med cirka 1943, tok han sterkere medisiner mot magesmertene, blant annet Eukodal – som i likhet med heroin var et morfin-basert middel.

Enda mer oppsiktsvekkende, som vi får se i «Hitlers rusmisbruk», er at han også fikk et stoff kalt Testoviron, som var basert på et ekstrakt av oksesæd. Dette skal han først og fremst ha fått før han skulle møte sin elskerinne Eva Braun – hvilket i så fall kan avsløre mye både om Hitlers seksualitet og hans tro på Morells medisiner.

Det er vanskelig å si noe sikkert om hvilke effekter Hitlers sykdommer og misbruk har hatt på historien. Men det er åpenbart at den svært tunge medisineringen må ha påvirket ham, en mann som med sine avgjørelser hadde makt over millioner av menneskeliv.

 

Hele historien, og hva det kan ha hatt å si for ettertiden, kan du lære mer om i «Hitlers rusmisbruk», i kveld klokka 22.00 på National Geographic Channel.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.