Det er bare å innrømme det. Det er ofte utrolig morsomt å se andre folk drite seg ut.

– Jeg tror det er den reneste og mest banale form for humor som finnes. Det er nesten helt referansefritt, og så universelt som humor kan bli, sier Håvard Lilleheie til natgeobloggen.no.

Han er programleder for den nye sesongen av «Science of Stupid». Tv-serien som samler noen av de største, feilslåtte stuntene som er fanget på film – og viser hva det egentlig var som gikk galt.

Så kan du sitte og godte deg over andres ulykke, og lære noe i samme slengen. For eksempel hvorfor dette her aldri var en god idé:

Alt det rare som folk finner på, det slutter aldri å fascinere. Det er for så vidt gode nyheter for oss andre, dersom noen var på rett sted til rett tid med et videokamera.

– En blir vel trukket mot sånne vågestykker, sier Lilleheie om stakkarene vi møter gjennom serien.

– Motivasjonen er å vise seg frem. Særlig menn, unge menn. «Sjekk meg, sjekk meg! Jeg!», det er egentlig det de sier. Det er vel en ekstrem grad av at du vil være han gutten som stuper fra tieren, er programlederens analyse.

Én variant av å tøffe seg, det er å stappe munnen full av Mentos, og så prøve å styrte en flaske Cola Light. Hva kan vel gå galt? Det meste, som du ser i klippet nedenfor.

– Programmet er først og fremst for underholdning. Men så er det selvfølgelig artig å se akkurat hvilke krefter det er som er i sving når det går galt, og hvordan du kan unngå det, sier Lilleheie.

Men det kan vel ikke kalles et forbrukerprogram. For det spørs hvor mye man rekker å reflektere over fysikkens lover idet man er på vei over et sykkelstyre.

– Når man prøver sånne ting, så kommer du opp i situasjoner der det er for sent å begynne å regne.

Lilleheie er ikke fremmed for rampestreker og påfunn som sikkert kunne vært morsomt å se på film. Men det er kanskje greit at det ikke alltid er kameraer til stede. Som i russetida hans, da han og en jente brøt seg inn på et utendørs bad midt på natta, for å bade nakne.

– Jeg tok av meg klærne ganske fort, og hun stod litt nølende igjen på kanten. Da kom det en vaktmann med en bikkje, og ropte «ta dem!». Da husker jeg at jeg kom meg opp av vannet rimelig kjapt, og så tok jeg russedressen under den ene armen, og jenta under den andre, og løp.

Det endte med at han gled i sanden og gikk på trynet rett i en jernstang, som tok pusten fra ham.

– Så da lå jeg naken i sanda, uten å klare å puste, mens hun jenta stod og så på og tenkte «åssen går det med han fyren …».

Han funderer over hvorvidt en vitenskapelig analyse av situasjonen ville hjulpet ham noe særlig. Det kunne vært interessant i ettertid, i alle fall.

– Jo, her har du en del variabler. Mangel på dagslys, det at jeg sikkert hadde drukket litt øl, og frykt for mannen og hunden. Og når du løper og mister balansen, så er det som om kroppen skyter fart fremover akkurat idet du går ned.

I dette tilfellet endte han på legevakta – alene. Men så ble det i alle fall en god historie ut av det. Og det ville vært litt av et skue.

lilleheie2

Historien til Lilleheie er ikke ulik alle de dumdristige og uheldige folka vi får se i «Science of Stupid». Bortsett fra at det ikke var kameraer involvert.

 

Den nye sesongen av «Science of Stupid» kommer på National Geographic Channel fra mars.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.