Gillade du originalet av Cosmos med Carl Sagan – eller uppföljaren Cosmos: A Spacetime Odyssey från 2014?

Då har vi goda nyheter. Neil deGrasse Tyson är nämligen redo att lotsa oss genom en ny säsong av det som troligen är världens mest populära vetenskapsserie.

I USA kommer den nya säsongen – som går under namnet Cosmos: Possible Worlds – ha premiär den 4 mars 2019 på National Geographic. Här i Norden kommer vi naturligtvis försöka släppa serien så nära det amerikanska premiärdatumet som möjligt.

Känns det segt att vänta ända till mars? Låt då mars komma lite närmare genom att kolla in säsong två av den fantastiska serien ”Mars”, som har premiär 11 november klockan 21.00 på National Geographic.

Men åter till Cosmos. Första säsongen leddes av den legendariske astronomen Carl Sagan. Serien sändes 1980 på kanalen PBS och är sedd av totalt 750 miljoner människor över hela världen. Det gör Cosmos till en av de mest sedda serien någonsin.

Det tog inte mindre än 34 år innan nästa säsong var klar, den här gången med den världsberömde astrofysikern Neil deGrasse Tyson som programledare 2014.

Och nu är det alltså dags igen, efter ytterligare nästan fem års paus.

– Serien är inte bara ett intellektuellt uppvaknande, utan också ett emotionellt sådant. Den är till och med spirituell. Du inser verkligen att ”herregud, jag är sammanlänkad med mina medmänniskor, med alla andra livsformer på jorden, med stenarna under mina fötter och växtlivet i marken”, säger Tyson.

Tajmingen för Cosmos återkomst kunde inte vara bättre – 2018 har varit ett minst sagt händelserikt år inom rymdfart. Världens kraftigaste raket, SpaceX Falcon Heavy, sköts upp i februari; i augusti skickade NASA iväg sin enorma Delta IV-Heavy-raket för att studera solen, och i slutet av september blev japanska JAXA först med att landa på en asteroid.

– Jag vill understryka att Cosmos är mer än bara en dokumentär. Det handlar om en förståelse för vad som är vår plats i den här världen och i detta universum – samt en stilla önskan om att vi alla blir lite bättre på att ta vara på det vi har, säger Tyson.

Carl Sagans änka Ann Druyan har bidragit samtliga tre säsonger, framförallt som producent och manusförfattare.

– Jag tror det är hög tid att vi värdesätter och uppmärksammar det som finns i kärnan av all vetenskap: att sanningen är viktig. Du kan inte resa till Mars eller bota sjukdomar genom att ljuga. Naturen låter sig inte luras, säger hon.

Den nya säsongen kommer, liksom de föregående, att löpa över 13 avsnitt. Varje program har sitt eget vetenskapliga tema, och med Neil deGrasse Tyson vid rodret får vi insikt i såväl det specifika ämnets historia, som nya teorier och forskningsrön.

Ett avsnitt handlar exempelvis om hur livet ser ut för ett barn som föds 2019. Med hjälp av den senaste forskningen skildras barnets framtid om mänskligheten vidtar åtgärder för att bromsa klimatförändringarna – och vad som händer ifall vi inte gör det.

– Den här säsongen är lite mer spekulerande än de tidigare. Vi kommer till exempel färdas till exoplaneter, som kretsar runt andra stjärnor än solen. Vi utforskar dessutom en hel del potentiella framtidsscenarier för mänskligheten, säger seriens regissör Brannon Braga, och tillägger:

– Vi vill få dig att tappa hakan.

National Geographic

National Geographic utbildar och inspirerar tittare genom smarta och innovativa program som ifrågasätter vad vi vet och hur vi ser på världen.