Digget du den originale «Cosmos» med Carl Sagan – eller oppfølgeren «Cosmos: A Spacetime Odyssey» fra 2014?

Da har vi en svært god nyhet til deg. Folkehelten Neil deGrasse Tyson er nemlig igjen klar til å lose oss gjennom ny en sesong av det som trolig er verdens mest populære vitenskapsserie.

I USA får den nye sesongen – titulert «Cosmos: Possible Worlds» premiere 4. mars 2019 på National Geographic, og i Norden vil vi legge oss så tett opp mot den amerikanske premieredatoen som mulig.

Lenge å vente til mars? Du får mer intelligent og underholdende vitenskap om verdensrommet i sesong to av fantastiske «Mars» – med premiere 11. november klokken 21.00 på National Geographic.

Den første sesongen av «Cosmos», ledet av den legendariske astronomen Carl Sagan, ble vist på PBS i 1980 og er sett av over 750 millioner mennesker over hele verden. Det gjør «Cosmos» til en av de mest sette seriene noensinne.

Det tok 34 år før neste sesong var klar, denne gang med den verdenskjente astrofysikeren Neil deGrasse Tyson som programleder.

– Serien er ikke bare en intellektuell åpenbaring, men også en emosjonell en. Den er til og med spirituell. Du innser at «herregud, jeg er knyttet til mine medmennesker, til andre livsformer på jorda, til steinene under føttene mine, til plantelivet i bakken», sier Tyson.

Tidspunktet er perfekt. 2018 har vært et svært begivenhetsrikt år for romfart. Verdens kraftigste rakett, SpaceX’ Falcon Heavy, ble skutt opp i februar. I august sendte NASA avgårde sin enorme Delta IV-Heavy-rakett for å studere sola, og i slutten av september ble japanske JAXA først til å lande på en asteroide.

– La meg understreke at Cosmos ikke bare er en dokumentar. Det er en forståelse av hva som er vår plass i denne verdenen og i dette universet, samt en bønn til oss alle om å bli bedre til å ta vare på det vi har, sier Tyson.

Ann Druyan, enken til den avdøde Carl Sagan, har bidratt til produksjonen av alle tre sesongene.

– Jeg tror at det haster at vi setter pris på og bryr oss om det som ligger i kjernen til all vitenskap: at det betyr noe hva som er sant. Du kan ikke reise til Mars, du kan ikke finne en kur for kopper, du kan ikke gjøre noe av dette ved å lyge. Naturen lar seg ikke lure, sier hun.

Den nye sesongen skal – slik de foregående sesongene – gå over 13 episoder. Hver episode handler om hvert sitt vitenskapelige tema og med Neil deGrasse Tyson ved roret får vi innsikt i temaets historie, så vel som nye teorier og funn.

En episode tar for eksempel for seg livet til et barn født i 2019. Ved hjelp av den nyeste forskningen skildrer episoden hvordan det vil gå med barnet både dersom menneskeheten tar steg for å minske klimaendringer og om vi ikke gjør det.

– Denne sesongen er litt mer spekulerende enn tidligere. Denne gangen kommer vi til å dra til eksoplaneter (planeter som går i bane rundt andre stjerner enn sola) og til potensielle fremtider for menneskeheten, sier regissør Brannon Braga, og legger til:

– Vi ønsker å gi deg hakeslepp.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.