Tre sarkofager er nylig gravd opp fra bakken i nekropolen El-Assasif i Luxor.

Inne i den ene kisten fant forskerne en svært godt bevart mumie av en kvinne. Navnet på kvinnen skal være Pouyou eller Pouya, ifølge en pressemelding fra Universitetet i Strasbourg, som deltok i arbeidet.

Sarkofagene er eldgamle. De kommer fra tiden da Egypt var på sitt aller mektigste under Det nye riket og ble laget under det 17. og det 18. egyptiske dynasti. Sistnevnte herjet for 3500 år siden, mellom år 1550 og 1290 f.Kr, og er kanskje det mest kjente dynastiet i dag. På denne tiden reiste egypterne flere gigantiske byggverk, som festninger og templer.

Det er også under denne perioden to av de mest kjente faraoene, Tutankhamon og Ramses II, rådet.

Tok fem måneder

Det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor graven har ligget urørt i tusenvis av år. Arkeologer måtte nemlig grave seg gjennom 300 meter med stein for å komme seg inn i graven. Arbeidet tok hele fem måneder, ifølge The Telegraph.

El-Assasif ligger ved vestbredden av Nilen, i nærheten av den urgamle byen Theben.

I tillegg til mumiene, inneholder graven skjeletter og hodeskaller. Taket til graven er illustrert med tegninger av familien som ble gravlagt der.

Samme uke, ved den kongelig nekropolen Dahshur, fant andre forskere åtte sarkofager laget av kalkstein (bildet under). Alle inneholder mumier, skriver egyptiske myndigheter på sine Facebook-sider.

Flere høydepunkter

2018 har vært spekket med arkeologiske høydepunkter fra Egypt. Totalt har egyptiske myndigheter avdekket et drøyt dusin urgamle oppdagelser. For eksempel oppdaget forskere et avansert underjordisk system under det berømte gravstedet Sakkara, hvor en rekke kjendiser fra oldtidens Egypt ligger begravet.

Systemet strekker seg hele 30 meter under bakken, og inneholdt gravkamre, trekister, mumier, en sarkofag av kalkstein og en rekke verdisaker ment til etterlivet.

Omtrent samtidig ble et annet fantastisk funn gjort i Alexandria, den myteomspunnede byen grunnlagt av Aleksander den store. Fem meter under bakken fant arkeologer en stor kiste av svart granitt. Sarkofagen vekket oppsikt både på grunn av størrelsen (den er hele 1,85 meter høy, 2,65 meter lang og 1,65 meter bred, samt 30 tonn tung) og fordi den tilsynelatende ikke var blitt åpnet siden den ble lukket en gang for over 2000 år siden. Inne i kisten fant arkeologene tre personer.

Alle bilder: Egyptian Ministry of Antiquities

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.