En gjemt og glemt beskjed er kommet til syne i Irland, etter at skogbranner har herjet på øya i sommer.

Politihelikoptre oppdaget nylig meldingen fra andre verdenskrig ved Bray Head, på den irske østkysten, rett utenfor Dublin.

Selv om det kan se litt sånn ut, står det ikke «FIRE» (brann på engelsk) og er ikke en gammel advarsel om brannfare i området. Meldingen lyder «EIRE», som er Irland på irsk.

Landet holdt seg nøytrale under krigen, og steinformasjonen skulle kommunisere til jagerpiloter på tokt: «ikke bomb oss, vi er nøytrale».

Beskjeden har de siste tiårene ligget skjult i tett skog, før den nå igjen har åpenbart seg etter brannen i området.

Hvorfor var irene så redd for at nazistene skulle bombe Dublin ved en feil?

På tross av sin status som nøytral, bombet faktisk Nazi-Tyskland den irske hovedstaden under krigen. Flere ganger. Det verste angrepet skjedde 31. mai i 1941, da 34 irske sivile døde og 90 ble skadet.

Det tredje riket beklaget angrepet i etterkant, og Tyskland betalte irene kompensasjon etter krigen for det som ble kalt et militært uhell.

Bray Head, stedet hvor den gamle meldingen ble funnet. Foto: Google Maps

Det har i senere tid imidlertid blitt sådd tvil om bombingen egentlig var et uhell.

Ifølge en av de tyske pilotene som bombet byen, var målet for oppdraget Belfast, den nordirske hovedstaden som ligger 141 kilometer nord for Dublin. Andre hevder derimot at angrepet var bevisst, og en straff for det nazistene så på som irsk hjelp til de allierte, skriver den britiske avisen Independent.

Irene hadde blant annet sendt brannbiler og mannskap til sine naboer i nord, for å slukke branner etter nazistenes bombinger noen uker tidligere, i det som blir kalt Belfast Blitz.

Nøytralitetsmarkeringer, som den som er funnet, finnes over store deler av den irske kysten. Særlig i vest. Her er en oversikt over markeringene som er kjent.

Opptil 150 tonn stein ble brukt til å lage om lag 83 meldinger rundt øya, ifølge Dublin Live.

Toppbilde: Irish Air Corps‏

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.