I naturen generelt, og i havet spesielt, er hovedregelen at uansett hvor smart og utspekulert du er, så finnes det alltid noe større — og sultnere – enn deg der ute.

Akkurat dette fikk en uheldig blekksprut nylig erfare, da den gikk til angrep på et forskningsskip utenfor kysten av Australia.

Skipet tilhører CSIRO, den australske etaten for vitenskapelig og industriell forskning, og jobber til vanlig med oseanografi og dypvannsstudier.

Undervannskameraene ombord på det marine forskningsfartøyet RV Investigator fanget øyeblikket mens mannskapet var i ferd med å kalibrere forskjellige instrumenter på 139 meters dyp.

Disse instrumentene var festet til skipet med lange, gule liner, og ifølge forskerne ombord så har kalibreringen en tendens til å tiltrekke seg nysgjerrige — og til dels aggressive blekkspruter. 

Noe som også skjedde denne dagen …

I videoen nedenfor ser du en tiarmet blekksprut komme inn fra venstre side, for så å gå rett til angrep på de gule festelinene.

Den får ikke gjort stor skade — for i neste sekund dukker det opp en langt større og sterkere blekksprut og tar hele den første angriperen med seg i ett jafs.

Naturen er nådeløs, og som sagt finnes det garantert noe større og sterkere lenger ned i dypet.

Det myteomspunne kjempeblekksprutene hadde antakelig tatt begge de to overnevnte til lunsj — men det finnes også noe enda større:

Selv om navnet er egnet til å forvirre, er kolossblekkspruten en annen art. Den er både større, tyngre og mer fryktinngytende enn sin navnefetter, kjempeblekkspruten. 

Kolossen kan bli mellom 12 og 14 meter lang, og veie opp til 750 kilo — kun muskler, øyne og sugekopper.

Arten liker seg best i Sørishavet, og det finnes nesten ingen bilder eller bevarte eksemplarer, men om du tror det bare er skrøner kan du ta en titt på denne lille vennen.

Dette er den største blekkspruten som er fanget i live. Bildet ble tatt i 2007, og viser den karakteristiske røde fargen i all sin prakt:

Via IFLscience

Bilder: CSIRO, Wikimedia Commons

National Geographic