En eller annen gang i det fjerde århundre, oppstod naturlig nok behovet for å beskytte kroppen mot sverdhugg, økseslag og knivstikk.

Rustninger og harnisker var både tunge og upraktiske, og datidens voldsmenn ønsket seg et kledelig, lett og funksjonelt plagg i stedet for panserplater.

Løsningen som skulle dekke dette behovet fikk navnet brynje, og bestod av tusenvis av ørsmå ringer eller tynne metalltråder, som var flettet, lenket eller strikket sammen på en måte som gjorde at plagget ble ugjennomtrengelig for stikk- og slagvåpen.

Denne teknikken er nå gjenskapt i laboratoriene til NASA, der deres «krigere» også må beskytte seg mot støv-, stein- og metallfragmenter som beveger seg i flere tusen kilometer i timen. 

Og resultatet er mildt sagt interessant — sjekk effekten i videoen nedenfor:

Designere hos NASAs Jet Propulsion Laboratory har nylig vist frem deres nye «brynje» — et forsøksmateriale som er ment å beskytte astronauter på oppdag i rommet.

Materialet er både fleksibelt og ekstremt motstandsdyktig mot mekanisk påvirkning som for eksempel et ublidt møte med en mikrometeoritt eller romsøppel.

I motsetning til tradisjonelle brynjer, er ikke de forskjellige komponentene i NASAs rom-brynje lenket sammen av enkeltstående komponenter.

Faktisk er hele «brynjen» printet i ett stykke, og prosessen kalles 4D-printing, ettersom både form og funksjon skapes i den samme prosessen.

Foreløpig er ikke den nye rom-brynjen tilgjengelig for noen andre enn NASAs egne forskere, men teknikken er angivelig såpass enkel at materialet skal kunne produseres også ombord på et romfartøy.

Kanskje dette blir en del av designet på de nye romdraktene?

 

Via Mashable

National Geographic