I natt har innbyggerne på den italienske øya Sicilia fått se noe mange av oss bare drømmer om (og noen kanskje har mareritt om): Et aktivt vulkanutbrudd.

Etter en serie rystelser de siste dagene våknet Europas største aktive vulkan til live for andre gang i år.

Selv om utbruddet regnes som moderat, er lysshowet som Etna har satt i gang et skikkelig skue i nattemørket.

Sjekk Time Magazines video fra nattens hendelser under her:

Etna, eller Mongiobello som de lokale kaller den, er en 3329 meter høy vulkan på Sicilias østkyst. Siste store utbrudd var i 2015, da lavafontenen var hele 1000 meter høy.

Etna har jevnlig utbrudd, og er kanskje den mest veldokumenterte vulkanen i verden. Her har vulkansk aktivitet blitt journalført i mer enn 3500 år.

Siden lavaen fra Etna renner relativt sakte regnes de nærliggende områdene som ganske trygge, og langs fjellsidene finnes det både jordbrukere og skianlegg.

Har du muligheten til å reise på kjappen er Etna antakelig den beste, rimeligste og ikke minst tryggeste måten å bivåne et vulkanutbrudd på.

Du kan fly til Palermo for et par tusenlapper, og det er flere hoteller som har posisjonert seg langt oppe i fjellsiden.

Det finnes også bar og restaurant i nærheten om du føler for å stikke ut en tur, og ellers arrangeres det guidede turer med geologer på slep opp mot kraterne på toppen.

Hvis du foretrekker å holde deg litt på avstand kan du bo nede i Catania. Den barokke byen er litt mindre enn Oslo, med knall utsikt rett til Etna og behagelige 30 kilometer mellom deg og krateret.

Utbruddet pågår fremdeles, og et web-kamera som står plassert i slalåmbakken helt på toppen av Etna viser at T-krokheisen i skrivende stund går som normalt, mens det ryker og blåser litt i bakgrunnen.

Først når det blir mørkt igjen blir det mulig å se den rødgladende lavaen på stor avstand.

Natgeo følger utviklingen, om utbruddet skulle dra seg til kommer vi tilbake med ny info.

Via Reuters

Bilder: Youtube/Time

National Geographic