I kveld er det kaldt og klart over store deler av landet. Perfekt vær for å dempe lyset, lene seg tilbake og kikke på månen.

Mange har nok undret seg og tenkt «Hvor stor er den egentlig»?

– Sa brura!

Beklager den. Det er ikke uten videre lett å vurdere størrelsen på himmellegemer, og det tok noen av verdenes smarteste mennesker flere hundre år med prøving, eksperimentering og feiling før de begynte å få noenlunde grep om dette.

Den greske matematikeren og multikunstneren Eratosthenes klarte å beregne jordens omkrets med fascinerende nøyaktighet.

Ha i bakhodet at dette skjedde for rundt 2200 år siden …

På samme tid hadde en annen greker, Aristarchus, klart å beregne størrelsen på månen. Den gode grekeren regnet riktignok ikke helt korrekt, men viste uansett en sylskarp logikk, da det for de aller fleste mennesker på denne tiden ville være mildt sagt intellektuelt utfordrende å beregne størrelsen på tingene vi ser på himmelen.

Så hvor stor er egentlig månen …

Vel, diameteren er cirka 1737 kilometer. Ganske stort, altså. Men ikke mye i forhold til jordens 6371 kilometer, eller solens 1 392 000 kilometer.

Uansett vil ingen av disse tallene gi noen mening, da (de fleste) menneskelige hjerner aldri har måttet forholde seg til fysiske objekter av den størrelsen.

Da er det kjekt at mennesker med ekstra store hjernen har sørget for å sende romsonder med både kameraer og store linser ombord til andre planeter, slik at de kan fotografere både jorden og månen og dermed få en litt bedre forståelse av størrelsesforholdet dem imellom.

Slik som dette:

Noen vil kanskje innvende at bildet ikke er helt i fokus, men husk at dette er tatt fra en annen planet — 200 millioner kilometer unna.

Bildet er tatt av NASAs Mars Reconnaissance Orbiter som for tiden går i bane rundt den røde planeten.

De lyse, nesten hvite, områdene på jorden er skyer, mens den store rustrøde flekken midt på faktisk er Australia.

Skulle du ha sett …

Mer interessant er det å se den relative størrelsen og posisjonen til vår egen måne, den lille kladden nede til venstre i bildet. 

NASAs folk forteller at de har justert opp lysstyrken på månen (i virkeligheten er det mye mørkere enn jorden) men ellers er alt slik det fremstår når man observerer vår egen planet fra andre steder i verdensrommet.

Dette er ikke første gang MRO tar et slikt bilde av jorden og månen, men vi blir like slått hver gang. Det er noe helt spesielt ved å se sin egen verden fra et slikt perspektiv.

Via Photojournal NASA

Alle bilder: NASA

National Geographic