Har du noengang observert at noen mennesker har et bittelite hull øverst på øret?

Kanskje har du i ditt mørke sinn tenkt at denne personen sikkert har en fortid med eksperimentell piercing og interessant klesvalg. Mest sannsynlig har du tatt feil.

Det lille hullet kalles nemlig Preaurikulær sinus, og er ifølge I Fucking Love Science en medfødt (og helt ufarlig) tilstand.

A photo posted by Mari (@mslettanh) on

Antakelig går rundt 50 000 nordmenn, eller i underkant av én prosent av befolkningen, rundt med et slikt lite hull i øret.

I USA er denne tilstanden mer sjelden, mens i deler av Asia og Afrika kan mellom 4 og 10 prosent av befolkningen gå rundt og undre seg over de bittesmå ørehullene. Det blir noen millioner.

De fleste som har et slikt hull har det kun på det ene, venstre øret, mens noen få opplever å ha dem på begge ørene.

Tilstanden ble først beskrevet av Dr. Heusinger i 1864, og selv om noen mener tilstanden kan skyldes en evolusjonær etternøler fra tiden vi hadde gjeller, er det helt OK å ta slike påstander med en klype salt.

preauricular_sinus

På den annen side, så har vi jo fremdeles både haleben, gåsehud og rynkefingre (alle tre er eksempler på trekk og funksjoner som nå er nesten faset ut av kroppen) så helt utelukket er det faktisk ikke.

Men nok om det. Årsaken til den lille øre-åpningen skyldes en liten defekt, eller misdannelse om du vil, under fosterutviklingen.

Defekten oppstår i noen bindevevslignende folder som kalles visceralbuene, eller gjellebuene. Disse buene har ifølge Store medisinske leksikon betydning for dannelse, fasong og funksjon i halsen og ansiktet.

A photo posted by Ask When (@askuswhen) on

Under forsterutvikingen dannes det til sammen seks par gjellebuer på hver side av fosterets hals, og hver bue består av bruskvev, muskler, nerver og blodkar.

Gjellebuene utvikles senere til å danne forskjellige deler i hode og ansikt. Det første gjellebueparet vil danne underkjeven og tyggemuskulaturen, mens par nummer to vil utvikle seg til ørets stigbøyle samt den ansiktsmuskulaturen vi bruker for å smile, heve øyenbrynene og så videre.

Heldigvis er tilstanden så godt som ufarlig, og for de som liker å smykke seg med metallgjenstander i øret kan det jo være ekstra kjekt å troppe opp ferdig hullet fra naturens side.

Nå vet du det.

Via: I Fucking Love Science/Store medisinske leksikon, Wikipedia

Bilde: Smooth O / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

National Geographic