Drømmer du om å bli ingeniør? Eller fysiker? Eller rett og slett bare miste vettet av spenning over nye fremskritt innen energiproduksjon? Da bør du følge nøye med.

I Tyskland har nå en person trykket på knappen som – hvis alt har gått etter planen – tenner en liten stjerne inne i noe som ser ut som en Millennium Falcon på steroider.

NowThis technology now this news germany nowthisnews

Holdt på plass av vanvittig sterke magnetfelt skal forhåpentligvis atomer fusjonere inne i et stort metallrør. «Røret» og magnetene er kjernekomponentene i den største eksperimentelle fusjonsreaktoren i verden.

På innsiden forventet forskerne å se temperaturer på — hold deg fast — 60 og 130 millioner grader …

Og som de dyktige folkene de er, fikk de det til. I et kort «test flash» som bare varte noen tiendels sekunder så forskerne gløden fra en liten plasmasky av helium som holdt rundt 100 millioner grader. Video av seansen kan du se på de lite publikumsvennlige nettsidene til IPP.

Bare noen få meter unna ligger store supernedkjølte magneter som holder en temperatur bare noen få grader over det absolutte nullpunkt.

Hvis stellaratoren opererer stabilt vil fusjonsreaktoren gjenskape (noen av) forholdene vi ellers ser inne i stjerner som solen, og energiproduksjonen vil komme fra atomkjerner som smelter sammen.

NowThis technology now this news germany nowthisnews

Det som gjør denne reaktoren spesiell, bortsett fra størrelsen, er at den representerer en «ny type» reaktor.

Det finnes flere såkalte tokamak-reaktorer som ligner veldig i designet — begge har en smultring-lignende rørkonstruksjon for å holde på plasmaet. Stellaratorer er (grovt forenklet) tokamak-design med en rekke vridninger som forhåpentligvis vil gjøre det enklere å holde fusjonsprosessen gående.

Forhistorien er like imponerende som den er brutal.

Byggekostnadene har ballet på seg og har nå passert mer enn 8,6 milliarder kroner. Enda verre: Konstruksjonstiden. Ingeniørene har holdt det gående i hele 19 år. 1,1 millioner arbeidstimer har gått med til moroa.

I videoen nedenfor kan du lære mer om den tyske stellaratoren.

Og det aller beste? Navnet «Stellarator», eller «Wendelstein 7-X» som er egennavnet. Det lukter sci-fi og futuristisk drømmeverden lang vei — men dette er altså beinhard vitenskap fra virkeligheten.

Er dette maskinen som skal forandre verden og bli en evig kilde til fornybar energi? Vi skal i alle fall følge spent med videre …

 

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.