Denne helgen lanseres nettstedet Norgeshistorie.no. Det er for så vidt akkurat hva det høres ut som. Bare bedre.

Siden inneholder mer enn 500 lettleste og spennende artikler knyttet til Norges historie – fra tidlig steinalder til i dag. De er skrevet av drøyt 100 ulike eksperter, først og fremst historikere og arkeologer fra Institutt for arkeologi, konservering og historie (IAKH) ved Universitetet i Oslo. Det er nemlig disse som står bak nettstedet. Selv skriver de:

– På Norgeshistorie.no finn du gode forteljingar sett inn i ein større kontekst.

Se for eksempel disse tre artiklene – eksempler som fanget interessen bare i løpet av noen minutters leting:

Nordmenn i SS’ raseideologi
En halv-dansk nasjon
Da alle brukte god tid

– Dette er årets julegave til det norske folk. Kanskje tiårets, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Dagbladet.

Han tror den vil være et verktøy for både skoleelever og lærere. Men portalen er like fullt en gave til alle andre – enten du leter etter noe konkret, eller bare vil dykke ned i portalen og la din indre historienerd løpe fritt.

– Dette er en nettside man kan slå opp i, kose seg med og fordype seg i. Jeg slet faktisk med å slutte da jeg først begynte å lese, sier Isaksen.

annonse
native

På overflaten kan portalen minne om et oppslagsverk som Store norske leksikon. Men når du begynner å faktisk bla og lese der, ser du at det er snakk om noe ganske annet. Like mye som det er informasjon, er dette litteratur.

Ikke bare historien, men selve fortellingen av den, er i fokus.

«På nett er vi som lesarar vant til å møta tekstar i ei anna form enn mellom to permar. Norgeshistorie.no har tatt konsekvensen av dette. Her finst difor korte og poengterte artiklar, som held seg til tema, utan å nedprioritera det litterære».

 

Toppbildet: Tyske soldater under invasjonen av Norge. Bundesarchiv, Bild 183-H26353 / Borchert, Erich (Eric) / CC-BY-SA 3.0

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.