Det er lett å glemme, selv for oss «voksne», men solen skinner altså like sterkt midt på natten som når du myser mot vinduet om morgenen.

Et gigantisk, kontinuerlig inferno av lys og energi som har holdt det gående i milliarder av år — og den har ingen planer om å stoppe. 

Størrelsen og kreftene er nesten ikke til å fatte. Solen er hele 330 000 ganger større en jordkloden, og faktisk så utgjør solen hele 99,86 % av all materie i solsystemet. Vi vil nødig sette deg i eksistensiell krise akkurat nå, men finner det nødvendig å nevne at det finnes stjerner som er flere millioner ganger større enn solen. Sov søtt.

Føler du deg liten? Les mer om de aller største stjernene i universet her!

Hvert eneste sekund omdannes 4,26 millioner tonn materie til energi dypt inne i solens kjerne, og rundt åtte minutter og tjue sekunder senere kan du holde hånden opp mot himmelen og kjenne restene av den varmen på huden.

sun animated GIF

Ikke rart at forskere ønsker å se nærmere på solen, den er tross alt den viktigste energikilden til livet på jorden.

NASA’s Solar Dynamics Observatory, eller SDO for kjennere, holder øye med solen tjuefire timer i døgnet (hjemmesiden deres er en reell fest for space-nerds).

Solobservatoriet filmer også solen kontinuerlig i hele 10 forskjellige bølgelengder. I videoen nedenfor har NASA satt sammen en halvtimes fantastisk opptak av solen — i full 4K-kvalitet.

I verdensrommet er det fint lite lyd, og videoen er derfor tonesatt av den tyske elektronika-artisten Lars Leonhard, mer om ham og sangene hans kan du lese her.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.