Hurra! Den intenst talentfulle og råsterke Lars Christian Vold (23) skal gjesteblogge for oss hver lørdag fremover.

Hvem, spør du?

Jo, nå skal du høre: Vold er en ung triatlonutøver som kom på andreplass i fjorårets Norseman (for dere uinvidde kan vi fortelle at Norseman består av 3,8 kilometer svømming, 180 kilometer på sykkel og 42,2 kilometer løping. Ren galskap, med andre ord).

I 2014 vant han også Expedition Amundsen, et av verdens hardeste skirenn, der deltakerne må krysse 100 kilometer over Hardangervidda (drassende på en 45 kilo tung pulk) under ekstreme forhold.

Lars Christian jobber altså avsindig hardt og presser seg selv til det ytterste – i løpet av 2014 gjennomførte han 800 treningstimer (dosen skal økes ytterligere i år, påstår han). Det er ikke mye mindre enn toppidrettsutøvere som Petter Northug.

Han er forresten også en gluping, som studerer psykologi på fjerde året.

Vi i National Geographic Channel er så fascinert av unggutten og mener han er en så god ambassadør at vi bidrar med sponsormidler. Som en del av samarbeidet vil Lars Christian gi leserne innsikt og kunnskap om fysisk og mental trening, kosthold og skadeforebygging til hans faste lørdagsspalte på bloggen.

  • Les pressemeldingen om sponsorsamarbeidet her.

For å forklare hvorfor Lars Christian bestemte seg for å bli triatlonutøver kan vi jo for eksempel skru tida tilbake til 2010. Lars Christian sitter på en do langs veien et sted på Hardangervidda. Han har måttet midlertidig avbryte Norseman, som han hadde meldt seg på for første gang – «mest for moro skyld».

– Jeg hadde forberedt meg dårlig. Jeg hadde kjøpt meg min første ordentlige sykkel to måneder før konkurransen. Jumper’s knee i begge knærne. Og her satt jeg altså på do fordi jeg hadde spist en kyllingwrap – den så innmari god ut – underveis i løpet. Ikke smart, flirer han.

Til tross for relativt lave ambisjoner og elendige forberedelser klarte han svart trøye, som gis til de 160 første i mål. Hm, tenkte Lars Christian, hvis dette faktisk er mulig for meg selv når jeg ikke satser – hvor god kan jeg bli hvis jeg trener målrettet?

Året etter var han litt bedre forberedt, men ikke mer seriøst enn at han landet på Rygge kl. 12.00 samme dag som Norseman ble arrangert, etter å ha tilbrakt en sommer i Tyrol-fjellene. Pappa Truls svidde nok endel gummi da han kjørte sønnen de drøyt 40 milene så han rakk starten, såvidt.

– Jeg var sliten og halvkvalm etter reisen, men mot alle odds fungerte absolutt alt den dagen – muligens min beste idrettsdag noensinne ut fra forutsetningene, forteller Vold.

Han endte på en utrolig imponerende 16. plass. Kjæresten Mari var veldig støttende da han ville satse enda hardere året etter. Fjerde plass. Lars Christian fikk sin egen trener, Mats Johansen, og endelig hadde han et støtteapparat som kunne veilede ham og finpusse på treningsopplegget. Og i fjor ble det altså andreplass i Norseman.

I år håper han å knive om seieren.

Også er det Expedition Amundsen, da, en annen konkurranse man neppe deltar i med mindre man har en skrue løs. Rennet foregår i omtrent samme rute som Roald Amundsen og broren Leon måtte gi opp i livsfare, vinteren 1896. Hardangervidda fra sør til nord, 100 kilometer. Med pulk som må veie minimum 45 kilo.

Ved normale forhold tar rennet noen og tjue timer, inkludert åtte timers obligatorisk hvile.

– Det er knallhardt, rett og slett. Vondt, sier Vold.

I fjor vant Oslo-gutten hele greia, etter å ha slått 149 andre deltakere – de aller fleste langt eldre enn ham. I år kommer han til å delta igjen 26. februar, og blogginnleggene hans får nok et visst fokus på oppkjøringen mot løpet.

d211

Magasinet D2 fulgte Lars Christian Vold under fjorårets Expedition Amundsen. Da vant han løpet. Faksimile: D2.

Lurer du på hvor trangen til å teste egne grenser kommer fra, kan man sikkert spore mye tilbake til en aktiv barndom med støttende foreldre – Lars Christian fikk teste alt fra dans til band, fotball og langrenn – og han var en svært talentfull roer.

– Men det var nok i militæret, som fallskjermjeger, at jeg virkelig fikk smaken på å teste meg selv, sier Vold.

Han har uansett mange år foran seg før han trenger å nå toppen – de beste triatlon-utøverne som konkurrerer innenfor Ironman-paraplyen er gjerne 30-40 år når de er på sitt beste.

Vi gleder oss i hvert fall til å kunne få større innsikt i hvordan Lars Christian jobber og trener. Det er for eksempel interessant å høre at han slett ikke trener veldig hardt hele tiden, selv om han trener mye.

– 80 til 90 prosent av tida ligger jeg i sone 1, altså relativt lav intensitet. Det hender titt og ofte at jeg blir frakjørt av femtiåringer når jeg er ute og sykler i marka. Det handler om å bygge et godt grunnlag slik at kroppen tåler belastningen når jeg først trener hardt eller konkurrerer, forteller han.

wold

Som en bonus helt til slutt – noen av Lars Christians favorittlåter å trene til:

 

Hovedbildet i toppen er tatt av Marius Wallin. Sjekk ut flere av hans bilder her!

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.