Det har været en drøm for rumforskere i flere årtier at etablere en koloni med mennesker på Mars. Nu er drømmen tættere på at gå i opfyldelse end vi går og tror! Ifølge de mest optimistiske tidsplaner sætter vi vores fødder på Mars allerede indenfor ti år.

Der er selvfølgelig en række udfordringer med at bosætte sig på den røde planet. Én af dem – som du måske ikke har skænket en tanke – er at føde på Mars.

Det er lettere sagt end gjort.

Vil du gerne vide, hvordan liv på Mars ville udvikle sig? Sæson 2 af den overdådige serie “Mars” har præmiere på National Geographic d. 11. november kl. 21.00. Serien fokuserer blandt andet på spørgsmålene om graviditet og fødsel på Mars.

– Stor risiko

“Jeg tror, at det er muligt at være gravid og føde på Mars – men det vil ske under en langt højere risiko end på Jorden. Derfor må man spørge sig selv, om det er nødvendigt” siger rumforsker Knut Robert Fossum, og tilføjer hurtigt:

“Jeg vil nok helst vente med fødsler i universet, til der rent faktisk er behov for det.”

Fossum, der er forskningsleder ved CIRiS – Center for tværfagligt forskning i rummet, påpeger, at der er flere medicinske udfordringer, som vi må løse, hvis mennesker skal bo på Mars over længere tid, uanset om vi skal føde marsboere eller ej.

Amelie Durand (Clémentine Poidatz) og Javier Delgado (Alberto Ammann) har et forhold i sæson to af “Mars”.

Så hvad siger forskningen? En international forskergruppe har diskuteret disse udfordringer i en artikel i tidsskriftet Futures.

Gigantisk udfordring

For det første er atmosfæren på Mars 100 gange tyndere end atmosfæren på Jorden, og den beskytter os ikke lige så godt mod skadelige stråler. Det kan ende med at sætte en stopper for en permanent Mars-koloni.

Det er allerede kendt, at stråling er skadelig for æg- og sædceller, udviklingen af embryoner og fostre samt at stråling allerede anses som en stor helbredsfare for astronauter.

Season 2 Space GIF by National Geographic Channel - Find & Share on GIPHY

Det høje stressniveau, som astronauter udsættes for, bliver også anset for at være farligt for et foster.

“Det høje stressniveau, og de barske psykologiske forhold generelt, er også en vigtig faktor.”, siger Konrad Szocik, en af forskerne bag studiet, til The Daily Beast.

Szocik beskiver derfor en succesfuld fødsel som en “gigantisk udfordring”.

Tap af muskler og ben

En tredje usikkerhed er, hvordan den reduceret tyngdekraft vil påvirke helbredet for både mor og spædbarn.

På Mars er tyngdekraften lige over en tredjedel så kraftig som på Jorden, mens i “rummet”, mellem planeterne er der ingen tyngdekraft.

Fossum fortæller, at der findes meget lidt forskning på, hvordan vi bliver påvirket af en reduceret tyngdekraft. Vægtløshed fører dog til tab af muskel- og knoglevæv. På den internationale rumstation (ISS) skal astronauterne igennem et intensivt træningsforløb for at undgå svind af muskelvæv. Det er svært at forebygge tab af knoglevæv, og det er slet ikke optimalt at miste knoglevæv før en så stor påvirkning, som en fødsel er.

“At miste knoglemasse er potentielt irreversibelt. Har du mistet det, så kan det ikke genskabes. Der forskes meget i dette område, og i fremtiden er det muligt, at vi kan kurere knogleskørhed”, fortæller Fossum.

Kendte og ukendte faktorer

Rumforskeren tror, at det vil være lettere at føde et barn på Mars sammenlignet med at føde på et rumskib, der flyver rundt i det ydre rum.

“Jeg tror, at udfordringerne med graviditet og fødsel på en fremtidig koloni på Mars er knyttet til kendte og ukendte faktorer, som først kan registreres efter man har opholdt sig i lang tid under reduceret tyngdekraft og manglende sundheds- og velfærdsfaciliteter.”

“Ser man bort fra udfordringerne, vil de første børn født på Mars højst sandsynlig have et bedre udgangspunkt end mange børn og mødre i fattige dele af verden. Noget som også er en vigtig etisk problemstilling i sig selv”, siger han.

Udfordringen bliver ikke bare at rejse til Mars, men også at finde ud af, hvordan vi kan bygge et bedre samfund der.

Ved hjælp af anerkendte eksperter og nogen af Hollywoods førende serieskabere viser tv-serien “Mars” os, hvad der kan ske, når vi forsøger at etablere os på planeten. Se præmieren af sæson 2 på National Geographic d. 11. November kl. 21.00!

National Geographic

National Geographic er begavet tv-underholdning med noget på hjerte. Vi leverer programmer, der vækker interesse og pirrer din nysgerrighed. Den gule firkant er vores kvalitetsstempel for troværdige og engagerende tv-kanaler med en lang tradition for at formidle intelligent underholdning - og du lærer altid noget nyt ved at se vores kanaler.