NASAs romsonde InSight har fanget opp den lave murringen av den røde planetens vindvibrasjoner.

26. november landet NASAs romsonde på Mars, etter en nesten syv måneder lang reise gjennom verdensrommet. InSight, som er et akronym for «Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport”, er på den røde planeten for å gjøre en rekke undersøkelser.

Resultatene vil være avgjørende for planene om å sende mennesker til Mars innen 2030.

På fredag ble de første lydopptakene fra Mars delt med verden. Den mørke, vibrerende buldringen skal være vind som blåser i en hastighet på mellom fem og syv meter per sekund. Lydene ble tatt opp 1. desember.

– Å ta opp disse lydene var en ikke planlagt bonus. Men et av målene med oppdraget er å måle bevegelser på Mars, noe som naturlig nok inkluderer bevegelser fra lydbølger, forteller Bruce Banerdt, forskningssjef for NASA-prosjektet, i en uttalelse.

Romsonden er utstyrt med to sensorer: en for lufttrykk og en seismograf for å registrere seismiske bølger. Det var seismografen som plukket opp vindvibrasjonene som beveget seg over InSights solpanel, beskrevet som «et par gigantiske ører» stikkende ut fra dens sider.

– Solpanelet på romsondens sider responderer på trykkfluktuasjoner fra vinden. Det er som om InSight holder frem ørene sine for å høre vinden fra Mars slå mot dem, forteller Tom Pike, som er en del av InSight-teamet.

For øyeblikket er seismografen en del av romsonden, men om litt vil den bli satt på overflaten av Mars, hvor den skal beskyttes av en kuppel. Der vil den bedre kunne måle planetens skjelvinger, også kjent som «marsskjelv». Til slutt håper forskerne på å kunne forstå innsiden av Mars bedre.

Det opprinnelige lydopptaket ligger i det nedre sjiktet av hva vi mennesker kan høre – likt hva du kan høre fra en subwoofer. Derfor har NASA også sluppet en redigert versjon, der lyden har blitt hevet to oktaver for å være mer mottakelig for menneskelig hørsel.

I fremtiden planlegger NASA å utstyre Mars med to mikrofoner for å høste mer data av lyden på «den røde planeten».

 

Toppbilde: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.