Ny forskning viser at det kan være farligere å reise til Mars enn vi tror.

En fersk studie, finansiert av NASA, tyder på at lange romreiser kan føre til så mye stråling at det er skadelig for astronautenes indre organer. Særlig kan det forårsake kreft i mage og tarm, og det er også fare for å utvikle svulster.

– Mens korte turer, slik som til månen, kanskje ikke vil eksponere astronauter for så mye stråling, kan lengre turer utsette dem for varig skade, sier direktør Kamal Datta ved Georgetown University Medical Center.

Forskerne brukte mus til å teste effekten av å bli utsatt for sterk ionstråling, som etterligner den kosmiske strålingen som finnes i verdensrommet. Strålingen i verdensrommet viste seg å være mye farligere enn røntgen.

Den ferske studien er publisert i tidsskriftet PNAS.

Foreløpig er det kun romsonder som har besøkt Mars, men det kan endre seg det neste tiåret. Foto: ESA

Etter å ha blitt utsatt for en lav dose kosmisk stråling over tid, hadde musene fått en varig skade på tarmene sine. Til slutt fikk ikke musene til å fange opp næringen i maten de spiste.

Datta påpeker at en reise til Mars vil ta mye lenger tid enn en svipptur innom månen. Mens det tar tre dager å reise til månen vår, vil det ta ni måneder å besøke den røde planeten.

Tidligere studier har vist at lange romreiser kan føre til hjerneskade og raskere aldring.

– Vi har dokumentert effektene av lange reiser i verdensrommet på vitale organer, men vi tror at lignende effekter finner sted på mange andre organer også. Det er viktig å forstå disse effektene i forkant slik at vi kan gjøre alt for å beskytte våre fremtidige astronauter, sier Datta.

Da begynner det å haste. Elon Musk har allerede annonsert at han vil sende mennesker til Mars innen 2024. I februar sendte den sørafrikanske milliardæren opp Falcon Heavy, verdens kraftigste rakett, mens utallige millioner fulgte med på oppskytingen fra hele verden. Den massive raketten kan transportere hele 17 tonn med last til Mars.

Den nye forskningen har imidlertid gitt Musk, og alle andre som vil besøke naboplaneten vår, enda mer hodebry.

Toppbilde: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.