Noen steder er langt farligere enn andre.

Dersom du bor innenfor ring 3 i Oslo, er du ille ute, men bor du på en enslig hytte i Jotunheimen, kan du kanskje overleve.

Siden zombiesmitten går fra person til person er tett befolkede områder spesielt utsatt. Det er i det minste konklusjonen til en forskningsstudie fra Cornell University.

Ved et utbrudd i millionbyen New York, ville hele byen blitt lagt i ruiner på bare 24 timer, estimerer forskerne.

Men mens byene vil falle raskt, vil det ta flere uker før zombiene når mer øde områder, kanskje til og med flere måneder for de mest perifere områdene. Kanskje er det på tide å pakke sammen og flytte fra byen, før det er for sent?

Forskerne anbefaler i hvert fall amerikanere til å flykte til fjellkjeden Rocky Mountains hvis – eller når – epidemien bryter løs. I Norge ville Jotunheimen, Dovre, Finnmark og selvfølgelig Svalbard være gode tilfluktssteder. Men det er ikke gjort i en håndvending å komme seg dit. Flyplasser og offentlig transport, som allerede sliter med forsinkelser og kanselleringer selv utenom zombie-epidemier, ville trolig bukket under ganske raskt.

Denne uken har TV-kanalen Fox vist hvordan et utbrudd kan se ut. De har stilt ut en container på Youngstorget midt i Oslo, full av skrekkinngytende levende døde. Anledningen er sesong ni av serien The Walking Dead, som har premiere mandag kveld.

Bor du innenfor ring 3 og en zombie-epidemi bryter ut på Youngstorget, er du ille ute. Her fra Fox sitt stunt på Youngstorget. Foto: Fox

Så finnes det et håp for menneskeheten dersom de levende døde går til angrep? En annen studie gir menneskene ganske mørke utsikter. Den konkluderer med at det bare tar 100 dager før nesten alle er tatt av dage. Etter drøyt tre måneder er det kun 273 mennesker igjen på jorda, ifølge forskning av fysikk- og astronomistudenter ved Universitetet i Leicester.

Forutsetningene for analysen er at hver zombie angriper én person daglig med en 90 prosent sjanse for å overføre smitten. Dessuten blir det forutsatt at menneskene ikke kunne angripe tilbake.

Det finnes imidlertid håp. Da forskerne la inn muligheten til å slåss tilbake i modellen sin, overlevde menneskeheten, mens zombiene døde ut.

Fra Fox sitt «zombieutbrudd» på Youngstorget. Foto: Fox

Nå vil du kanskje tenke: Hvorfor kaster forskere bort tiden sin på dette? 

Arbeidet er langt fra bortkastet. Å studere zombie-utbrudd kan nemlig fortelle oss mye om hvordan annen smitte sprer seg. Ved å legge inn flere ulike premisser for smitten i modellene sine, ser forskerne hvilke spredningsmønster ulike sykdommer vil ha.

– Det er den perfekte måten å snakke om spredninger av infeksjoner, hvordan du kontrollerer spredninger, hvorfor du bør ta vaksiner og hvordan du kan forhindre andre infeksjoner som influensa og meslinger, sier Tara C. Smith, som er epidemiolog ved Kent State University og medlem av Zombie Research Society, til Popular Science.

Toppbilde: The Walking Dead. Få med deg premieren av sesong ni av The Walking Dead på Fox, klokken 22.00 mandag 8. oktober.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.