Every step you take, every move you make… They’ll be watching you.

Forestill deg en hverdag hvor myndighetene ser og dømmer alt du gjør; både hvem du er med og hvor du går. Til og med hva du legger i handlekurven på butikken vurderes opp mot din pålitelighet som samfunnsborger. I løpet av 2020 forventes dette å være virkeligheten i Kina.

Siden 2014 har myndighetene i Kina jobbet med utviklingen og lanseringen av det nye «sosiale kredittsystemet», der innbyggerne vurderes etter sin sosiale score. Flere hundre millioner høyteknologiske overvåkningskameraer er allerede plassert rundt om i landet, for å følge borgernes aktivitet. Kameraene er utstyrt med kunstig intelligens for å identifisere mennesker og kjøretøy.

Systemet vil ha tilgang til mobilbruk, samt informasjon om utdanning, helse og økonomi. I tillegg samles informasjon om innbyggernes venner, kjærester og familieforhold. Alle disse faktorene utgjør til slutt hver enkeltes sosiale poengsum.

Borgere med høy poengsum vil belønnes med store fordeler på flyplasser og hoteller. De vil i tillegg bli tildelt billigere lån og enklere tilgang til landets universiteter. Mindre lydige borgere vil derimot i praksis bli utestengt fra flere av samfunnets tjenester. Konsekvenser kan være å bli hindret fra å ta opp lån, utestengelse fra statlige jobber og reiseforbud. Under prøveversjonene av systemet har over 12 millioner mennesker allerede blitt pålagt reiseforbud innad i landet. 

Systemet går i sanntid og poengsummen oppdateres fortløpende. Hvis du plukker opp en sekspakning med øl i butikken, kan du altså forvente at scoren din har sunket innen du når kassa. Alkohol kan nemlig tyde på avhengighet. Hvis du derimot legger en pakke bleier i kurven, vil poengsummen stige, ettersom kjøpet viser at du er et ansvarlig menneske. På samme måte vil systemet straffe deg dersom du spiller videospill for lenge eller går på over veien på rødt lys.

Ifølge myndighetene vil systemet “la de tillitsverdige ferdes fritt under himmelen” og samtidig gjøre det vanskelig for andre å ta et eneste steg. Med sine 1,4 milliarder innbyggere blir Kina dermed verdens første digitale diktatur, hvis alt går etter planen.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.