I en ny studie legges det frem et grensesprengende ingeniørprosjekt for å berge isbreene på Antarktis fra kollaps og smelting.

Klimaendringene skremmer de fleste. For mange hundre millioner som bor langs verdens kyst, er det verste tenkelige scenarioet at isbreene skal smelte. Om det skjer (eller når det skjer, hvis vi ser til forskernes prognoser) vil havnivået stige enormt, og gjøre kystbyene ubeboelige.

Havet stiger allerede i en voldsom fart. I Norge kan klimaendringene føre til at havet stiger med opptil 30 cm på Sør- og Vestlandet innen 2050, ifølge rapporten «Sea Level Change for Norway: Past and Present Observations and Projections to 2100» laget av Nansensenteret/Bjerknessenteret og Kartverket, på oppdrag for Miljødirektoratet.

Havnivået stiger fordi temperaturen i verden har blitt høyere; en konsekvens av klimagassutslipp. Mesteparten av denne varmen blir absorbert i havet, og fører til at vannet utvider seg og tar større plass. I tillegg smelter isen raskere, noe som sørger for mer vann i systemet.

Men vi trenger kanskje ikke å spå dommedag riktig enda. Nylig ble det publisert en studie i the European Geosciences Unions The Cryosphere, der forskere foreslår å bygge konstruksjoner under isbreene for å løfte de opp, og hindre at de faller sammen. Det omfattende ingeniørprosjektet ville vært det største i menneskets historie, og kan kjøpe oss noe mer tid til å tilpasse oss og reversere temperaturendringene vi har forårsaket.

Thwaites Glacier. Foto: NASA/James Yungel

Prosjektet er fortsatt kun teoretisk, og vil ifølge forfatterne være på grensen av menneskelig kapasitet. Litt som å grave ut Suez-kanalen, bare i et mye hardere klima. Å bygge en vegg under isbreene hindrer dem fra å falle fra hverandre, samtidig som det beskytter isen fra påvirkning fra det varme vannet under.

Fokuset ligger nå først og fremst på isbreen Thwaites i Amundsenhavet. Isbreen Thwaites er usedvanlig bred, og spesielt truet av klimaendringene. En mulig kollaps ligger i en ikke så altfor fjern fremtid, ifølge rapporten. En potensiell løsning vil være å bygge opp store hauger under isbreen. Denne “enkle” løsningen vil gi isbreen 30% større sjanse for å unngå kollaps, og gi Thwaites muligheten til å vokse seg sammen til en mer stabil masse. Et enda mer omfattende prosjekt ville være å bygge vegger under isbreen, noe som kunne gitt den 70% sjanse for å overleve.

Da har vi altså funnet løsningen på klimakrisen?

Nei, ikke helt. Forfatterne av studiet fastslår at denne løsningen kun fokuserer på én av konsekvensene som følger med global oppvarming. De bekymrer seg for at en slik løsning vil brukes som et argument for å kunne fortsette å pumpe fossile gasser ut i atmosfæren, og poengterer at man vil måtte fortsette å legge inn innsats på alle andre områder.

Så selv om prosjektet skulle bli gjennomført, bør du fortsette å sortere søpla di og ta kollektivtransport til jobb.

Toppbilde: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.